.
2022    08    19

Ant Maskvos namų sienos – laisvės šokis Ukrainai

artnews.lt

Šiuolaikinio meno atstovai Ukrainos nepriklausomybės dieną vilniečiams, ukrainiečiams ir visiems sostinės svečiams dovanos neeilinį reginį. Ukrainos tvirtybės simboliu paverstas apleistų Maskvos namų siena taps unikalaus šokio scena, performansą atliekant dideliame aukštyje, prisitvirtinus su specialia įranga.

Ukrainos laisvės ir taikos troškimą šiuolaikiniu šokiu perteiks vertikalaus šokio pradininkė Lietuvoje ir  vienintelė šio šokio atlikėja, balerina, šokių mokyklos CODA vadovė Inga Briazkalovaitė. Rugpjūčio 24-ąją šokėja atliks savo pačios sukurtą vertikalų šokį „Dance of Freedom“, kuriuo menininkė siekia pagerbti Ukrainos laisvės gynėjus ir dar kartą pasauliui priminti, kad Ukrainos kova už laisvę yra mūsų visų.

„Jau kurį laiką norėjau vertikaliu šokiu išreikšti palaikymą Ukrainai, o geresnės vietos nei ši, būti ir negali. Pamačius naujienas apie roboto iš Estijos sukurtą milžinišką ukrainietės savanorės portretą ant Maskvos namų fasado, ieškojau ir radau ypatingą progą, kad šią idėją įgyvendinti su idėja patikėjusia nerealia komanda“, – sako I.Briazkalovaitė.

Performansui jėgas suvienijo menų agentūra „Artscape“, Klaipėdos šokių mokykla CODA ir meno laboratorija „Kiaurai sienas“, su partneriais iš Ukrainos ir Estijos Maskvos namus papuošusi milžiniška freska „Do Peremogi / Iki Pergalės“.

„Menas yra stipresnis už bet kokius žodžius, jis geba išreikšti tai, kas vyksta visuomenėje – siųsti solidarumo, paguodos žinutę. Šokio performansas „Dance for Freedom“, kuris bus atliktas ant neofreskos „Do peremogi / Iki pergalės“ kviečia per meną kalbėtis apie viltį ir empatiją. Nors karas Ukrainoje slegia mus visus, mūsų vienybės, užuojautos liudijimą kviečiame atrasti menininkų kūryboje, kurie kviečia kurti, o ne naikinti“, – sako menų agentūros „Artscape“ vadovė Aistė Ulubey.

I.Briazkalovaitės performansą bus galima stebėti rugpjūčio 24 d., Rinktinės gatvėje, priešais „Marriott“ viešbutį esančioje aikštelėje. Vertikalaus šokio pasirodymai vyks tris kartus: 12:30, 16:30 ir 18:30 valandomis. Renginiai nemokami.

Prodiuseris: Menų agentūra „Artscape“

Partneris: meno laboratorija „Kiaurai sienas“

Kūrybinė grupė: Inga Briazkalovaitė, Lina Šlipavičiūtė, Šarūnas Černiauskas.