.
2016    03    28

Alvydo Lukio fotografijų knygos „Kolekcininko užrašai“ pristatymas „Prospekto“ galerijoje

artnews.lt

Alvydas Lukys

Kovo 31 d. (ketvirtadienį) 17.30 val. „Prospekto“ fotografijos galerijoje (Gedimino pr. 43, Vilnius) vyks Alvydo Lukio fotografijų knygos „Kolekcininko užrašai“ pristatymas. Renginyje dalyvaus menotyrininkės ir knygos tekstų autorės Agnė Narušytė ir Milda Žvirblytė, knygos dailininkas Gytis Skudžinskas, vertėjas Jurijus Dobriakovas bei fotografijų autorius – Alvydas Lukys.

Pristatymo metu knyga „Kolekcininko užrašai“ už ypatingą kainą.

„KODĖL FOTOGRAFUOJI?“

ALVYDAS LUKYS

— Warum fotografierst du?
— Ich spreche kein Deutsch. Sorry, I don’t speak German.
— Kodėl fotografuoji? Manai, vaikams ar anūkams reikės tavo nuotraukų? — paklausė mano amžiaus vyriškis, dėvėjęs tamsų lietpaltį, nors švietė saulė — Lietuvoje tai atitiktų malonią rugpjūčio popietę.
— Aš menininkas, bent jau taip apie save manau.
— Ak, taip, visi čia tokie,— ir nuskubėjo su savo reikalais.
Keista, jei taip skubi, kodėl klausi, pagalvojau tuokart. Bet klausimas tikrai rimtas. O ką, jei jis būtų senas bičiulis ir būtume prisėdę kur puodelio kavos?
— Žinai, jei be ironijos, dažnai sau užduodu šį klausimą,— tariau.
— Įdomu,— jis apsidairė padavėjos.
— Savo pomėgiui pateisinti esu suradęs keletą priežasčių,— tęsiau.— Man patinka technika, visokie automatiniai, pusiau automatiniai įrenginiai, smagu laikyti rankose „kolektyvinio proto“ prietaisus ir mechanizmus, žmogaus kūno tęsinius, kaip pasakytų Marshallas MacLuhanas.
— Aha, tai dar primink Wilémą Flusserį ir kad fotografija pakeitė pasaulį…
<…>