.
2017    10    16

Aleksandro Vozbino meno albumo „Puslapiai iš knygos“ pristatymas galerijoje „Arka“

artnews.lt

 

Spalio 18 d., trečiadienį, 18 val. LDS galerijoje „Arka“ (Aušros Vartų g. 7, Vilnius) vyks Aleksandro Vozbino meno albumo ir parodos „Puslapiai iš knygos“ pristatymas.

TAPYBOS PUSLAPIAI IŠ KNYGOS

Nuo spalio 5 d. iki 28 d. Lietuvos dailininkų sąjungos galerijoje „Arka“ bus eksponuojama žinomo tapytojo Aleksandro Vozbino paroda „Puslapiai iš knygos“, pristatanti jo naują meno albumą. Ką tik išleistos knygos „premjera“ vyks galerijoje spalio 18 d. 18 val.

Parodoje ir daugiau kaip 300 puslapių apimties tapybos albume – dailininko paveikslai nuo pirmųjų studijų metų tuometiniame Valstybiniame dailės institute iki pastaraisias metais sukurtų drobių. Puikiai iliustruotas albumas – duoklė talentingo tapytojo Aleksandro Vozbino (g. 1958 m.) kūrybai, lydimai garsių menotyrininkų vertinimų ir įžvalgų.

Pasak akad. Antano Andrijausko, Aleksandtras Vozbinas yra savitas galinga vaizduoe išsiskiriantis ir motyvuotai savo kūrybą reflektuojantis Lietuvos intelektualiosios tapybos lyderis. Svarbiausias jam yra ne išorinis, o vidiniu dramatizmu paženklintas metaforiškas tikrovės suvokimas. Šiuo metu dailininkas įžengė į brandžiausią kūrybinės evoliucijios tarpsnį, sukūrė savitą tapybos koncepciją ir įvaldė didžiulį individualų meninės išraiškos priemonių arsenalą, kuris suteikia jam galimybę kalbėti savita į nieką kitą nepanašia kalba.

Menotyrininkas Vidas Poškus knygoje rašo: „A.Vozbinas yra tapytojas koloristas. Spalvos, jų deriniai ir dariniai pasižymi vidiniu švytėjimu. Tas kolorizmas galbūt yra išaugęs iš prancūziškojo tapybinio suvokimo… Tai yra jo asmeninė, vidinė tapytojo revoliucija, vykusi per jo kūrybinę evoliuciją, meninę raidą… Ar A. Vozbino tapyba yra aktuali? Verta pastebėti, kad Aleksandras yra visuomeniškai aktyvus pilietis. Tokia yra ir jo tapyba – ji veidrodiškai atspindi visų pirma mūsų visuomenės realijas. Tereikia skaityti dailininko paveikslus.“

Kaip įvardija pats tapytojas Aleksandras Vozbinas, „šis albumas – atspindys mano nueito kūrybinio kelio. Tapyba – tai kuo aš gyvenu ir alsuoju iki šių dienų. Jausmai, išreikšti spalvomis. Idėjos, perteiktos linijomis. Ieškojimų, sėkmių ir nesėkmių kaleidoskopas. Kitaip tariant, mano mintys – išreiktos tapybos kalba. Tai savotiškas dienoraštis… Džiaugiuosi, kad turiu bendražygių, draugų, kurie padėjo išleisti šią knygą. Viliuosi, kad mano tapybinės gyvenimo patirtys bus įdomios ir kitiems.“

Parodoje „Puslapiai iš knygos“ ir naujame meno albume susipažinsite su tapytojo Aleksandro Vozbino kūryba. Knygoje apžvelgiama jo tapybos retrospektyva nuo studentiškų darbų, „socarto“ laikotarpio iki asociatyviai abstrakčių ir figūratyvinių kompozicijų, persmelktų grotesko doze. Albume pristatoma dailininko kūrybinė veikla, personalinės ir grupinės parodos.

Meno albumo sudarytoja Diana Rakauskaitė, dizaineriai Reda ir Aurimas Rekašiai, fotografas Arūnas Baltėnas. Leidėjas – Lietuvos dailininkų sąjungos galerija „Arka“. Rėmėjai – LR Kultūros ministerija, Lietuvos radijas ir televizija, privatūs asmenys.