.
2013    11    27

Aistės Dabkevičiūtės „Būsenos" ir Gitos Balžekaitės „Taika“ – VDU Menų galerijoje – VDU Menų galerijoje „101“

artnews.lt

dabkevičiūtė būsenos

Gruodžio 3 d., antradienį, 17 val. VDU menų galerijoje „101“ (Laisvės al. 53, Kaunas) bus pristatytos dviejų jaunų Lietuvos tapytojų parodos. Aistės Dabkevičiūtės ,,Būsenos” bei Gitos Balzekaitės ,,Taika”, kurios bus sujungtos ir pristatytos vienoje bendroje ekspozicijoje.

Dabkevičiūtės „Būsenos“ – tai besitęsiantis projektas, kurio tematika siejama su subjektyvia autoterapija, ištrinant ribas tarp meno ir gyvenimo. Portretinių atvaizdų cikle kuriami psichologiniai portretai, balansuojantys tarp nerišlios dėmės ir įžvelgiamo atvaizdo, kai kur labiau išryškėjantys, kai kur (iš)nykstantys. Menininkės kūrybos procese naudojamos priemonės nėra būdingos tapybai – naudojami medicininiai preparatai – kalio permaganatas, briliantinė žaluma, jodas, furacilinas, metyl violetas. Dabkevičiūtei šiose medžiagose svarbu viskas – kvapas, išgaunama spalva, trapus paviršius, ir tai, jog laikui bėgant šios medžiagos drobėje blunka, tampa vos įžiūrimos. Menininkė yra pristačiusi ir daugiau grupinių parodų įvairiuose Lietuvos bei tarptautiniuose festivaliuose („Meno celės‘12“ , „1st International Art and Science Festival 2009“, ir kt.).

Balžekaitės ciklą „Taika“ sudarys įvairaus formato tapybos darbai, žaisliniai ginklai, senos ir naujos fotografijos. Kūrinius įkvėpė militarizmo tematika: „Skelbiama, jog mes gyvename “taikos” metu, tačiau didžiausios pinigų sumos išleidžiamos karo pramonei, o karas dabar vadinamas kitaip- taikos misija.“. Anot menininkės, „karo metu net aukos skaičiuojamos kitaip: civilis ir karys. Iškyla klausimas: kas yra žmogus, arba kuris iš jų vis dėlto dar yra žmogus?“. Balžekaitė yra žinoma kaip viena iš menininkų grupės ,,Balti” įkūrėjų bei aktyvi tarptautinių festivalių ir parodų, tokių kaip Ex Librio Argentinoje ,,Šuo“, komiksų festivalio Šveicarijoje „Fumetto“, grupinės tapybos parodos ir plenero Suomijoje „Ratas“ bei daugelio kitų dalyvė.

Paroda galerijoje veiks iki gruodžio 20 dienos.