.
2017    09    01

Aisčio Kavaliausko paroda „Stebėtojas“ GRAFO galerijoje

artnews.lt

Rugsėjo 1 dieną, 18 val. GRAFO galerijoje vyks Aisčio Kavaliausko parodos „Stebėtojas“ atidarymas. Parodoje menininkas pristatys naujausius savo kūrinius – tapybos darbus, video instaliacijas, skulptūrinius objektus ir kita. Parodos kuratorė – Aistė Marija Grajauskaitė.

Aistis Kavaliauskas (1991) yra jaunosios kartos atstovas, kuriantis įvairių formų vizualinį meną. Neretai apsistojantis ties erdviniais objektais ir koliažais, šiuo metu menininkas dirba su konceptualiąja grafika, šiuolaikine skulptūra, tapyba ir instaliacijomis. Studijų metais Kavaliausko darbuose atsiradęs miesto personažas dar šiandien menininkui yra svarbus. Pastarąjį jis tyrinėja per nuolatos kintančias struktūras fiziniuose ir socialiniuose lygmenyse. Įvairūs miestuose vykstantys reiškiniai, turintys vienokias ar kitokias vizualines išraiškas yra Aistį Kavaliauską dominantys veiksniai.

Menininko kūryba tik iš pirmo žvilgsnio yra paprasta, lyg nieko neartikuliuojanti arba artikuliuojanti nieką. Štai ciklo “Šešėlių teatras” drobėse regimas paprastumo paradoksas atveria gilesnį dialogą su žiūrovu. Naudodamas šešėlių teatrą, kaip metaforą ir šešėlio atidengimo-paslėpimo momento paradoksą menininkas suteikia galimybę patirti ir pamatyti realaus ir sur-realaus pasaulių samplaikos estetiškumą. Kaip pasisako jis pats “būtent dermės tarp šešėlių teatro iliustracijų ir urbanistinės sienų estetikos sukuria naują vaizdo suvokimą, kuris kviečia interpretuoti regimą vaizdą, matant tik jo fragmentą”.

Aisčio Kavaliausko meno kūrinių stebėtojas atranda save neribotame laike ir lokacijoje. Tokį pojūtį pasiekti padeda menininką įkvepiantys ir kūriniuose naudojami modernaus, XXI a. ir street art’o kultūros įvaizdžiai, siužetai ir simboliai. Pastarieji dėl istorinio naratyvo ir vis dar kvestionuotinos vietos meno erdvėje (nuolatos kylanti diskusija apie street art’ą ar tai menas ar labiau socialinės akcijos) leidžia žiūrovui jaustis lyg nuolatos kintančioje ir dinamiškoje erdvėje arba tokią susikurti.

Pirmojoje autorinėje parodoje “Stebėtojas | The Observer” supriešindamas privačiosios (namų erdvė) ir viešosios (gatvė) erdvės interesus Aistis Kavaliauskas įsilieja ir kuria šiuolaikinę tapybos tradiciją, kurioje juntama sociumo ir meno erdvės sintezė kasdieniame žingsnyje. Parodos metu išeksponuotais kūriniais menininkas svarsto žvilgsnio galią ir jos kaitą. Kodėl kartais jaučiamės stebimi, nors esame vieni saugioje erdvėje? Kodėl vieni žvilgsniai verčia jaustis saugiai, o kiti – kelia nerimą? Aisčio Kavaliausko matomuose miškuose ne mes matome miškus, bet pastarieji stebi mus. Įžengiant į galerijos erdvę menininkas žiūrovus pasitinka savo tekstu lyg užduodamas toną, kad stebėtojas yra gyvas personažas. Mums visiems belieka pasirinkti ar liksime stebimi, ar tapsime stebinčiaisiais.

Paroda GRAFO galerijoje vyks iki 2017 10 24