.
2015    12    01

Aido Bareikio paroda „Atkakliai įsiėdęs“ Šiaulių dailės galerijoje

artnews.lt

bareikis_šiauliai

Gruodžio 4 d. 16 val. Šiaulių dailės galerijoje atidaroma personalinė Niujorke gyvenančio Aido Bareikio paroda „Atkakliai įsiėdęs”. Pirmą kartą Šiauliuose rengiamoje menininko parodoje bus eksponuojami ryškiausi paskutinio dešimtmečio darbai iš Lewben Art Foundation, galerijos „Vartai” ir asmeninių kolekcijų. Tai vienas iš 20-ojo šiuolaikinio meno ir mados festivalio VIRUS’20 uždarymo renginių. Parodos kuratorė – Radvilė Nakaitė.

Aidas Bareikis (g. 1967) pasaulyje garsėja įspūdingomis ready-made instaliacijomis. Jis studijavo tapybą Vilniaus dailės akademijoje (1987–1993), buvo keletą metų gyvavusios menininkų grupės Geros blogybės narys. Šią grupę inspiravo Niujorko profesorius Kęstutis Zapkus, tik 5 mėnesius dėstęs akademijoje, tačiau padaręs didelę įtaką tolesniam Bareikio kurso gyvenimui. Gavęs Fulbraito stipendiją (1993), Bareikis išvyko į Niujorką, kur Hunter koledže baigė magistro studijas ir gyvena iki šiol. Bareikis  yra surengęs personalines parodas Niujorko galerijoje Leo Koenig Inc, Berlyno ir Vilniaus Šiuolaikinio meno centruose, Vienos Kunsthalle, dalyvavo grupinėse parodose garsiose meno institucijose ir galerijose: Niujorko MoMa PS1, Eleni Koroneou galerijoje Atėnuose, Asbaek galerijoje Kopenhagoje, Queens muziejuje, Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje ir daugelyje kitų.

Bareikio kūryba pasižymi unikalia ir paveikia menine kalba. Nuolat kritikuodamas vartotojų visuomenę ir kapitalizmo dėsnius, pasikartojančius procesus ir jų pasekmes, Bareikis dažniausiai kuria instaliacijas iš surastų daiktų ir šiukšlių. Permąstydamas tokių objektų gyvavimo ciklą, jis juos dėlioja, jungia, transformuoja ir taip suteikia naujas reikšmes bei kontekstą. Niekam nereikalingi beverčiai daiktai įgyja naują kultūrinę vertę, kuri gerokai prailgina jų materialųjį gyvenimą.

Lengvai atpažįstamas Bareikio braižas dvelkia postapokaliptinėmis nuotaikomis, neogotikos motyvais ir drebančios rankos maniera. Menininkas nuolat ieško gilesnių prasmių ir teigia, jog šiandienos pasaulyje estetika gali diktuoti moralę, filosofiją ir net tikėjimą: menas gali būti pranašingas.

Ši paroda yra Aido Bareikio pastarojo dešimtmečio retrospektyva, sudaryta iš ankstesnėse parodose Nacionalinėje dailės galerijoje, Jono Meko vizualiųjų menų centre ir POST galerijoje Kaune rodytų darbų. Šiaulių dailės galerijoje eksponuojama ir naujausia Bareikio instaliacija „Aido kondicionierius“ ir kaukių serija, sukurta personalinei parodai galerijoje „Vartai” (2014).

Gruodžio 4 d. Šiaulių dailės galerijoje taip pat bus atidaryta Salomėjos Jastrumskytės paroda „Euklidai” bei pristatomas didelio tarptautinio pripažinimo sulaukęs Monikos Dirsytės performansas „Aš tavo saulė”.