.
2016    10    11

Agnės Jonkutės paroda „Daiktai“ galerijoje „si:said“

artnews.lt

agne-jonkute

Spalio 14 d. (penktadienį) 19 val. galerijoje „si:said“ (Daržų g. 18, Klaipėda) atidaroma tapytojos Agnės Jonkutės paroda „Daiktai“.

Agnė Jonkutė naujausioje parodoje „Daiktai“ tęsia kūrybinius ieškojimus, paremtus asmenine šeimos istorija. Istorija, kuri išeina iš vienos giminės rėmų, ir atspindi valstybės laikotarpį po II pasaulinio karo, jos gyventojus. Gyvenimams keičiant gyvenimus, iš pasakojimų lieka jųjų atributai ‒ daiktai. Pasak filosofo Arvydo Šliogerio, „Žmogus, kaip į baigtinį horizontą įmesta būtybė, visada ir visur yra daiktiškas ir daiktiškai sąlygotas. <…> Žmogus visada turi reikalą su daiktais, regi juos, girdi, lyti, žodžiu, suvokia juos jusliškai. Kiekvienas žvilgsnis yra žvilgsnis į daiktus, kiekvienas žingsnis yra prie daiktų. Žmogus niekur negali pabėgti nuo daiktų, nors ir labai stengtųsi tai padaryti.“ Asketiškoje aplinkoje pavieniai daiktai praranda savo daiktiškumą, beigi tampa priemone užčiuopti būtį, josios gelmes.

Agnė Jonkutė (g. 1974) 1997–2003 m. studijavo Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės institute, kur įgijo Menų bakalauro ir magistro laipsnius. Parodose dalyvauja nuo 2000-ųjų. Nuo 2005 m. yra Lietuvos dailininkų sąjungos narė. 2005 m. įteiktas aukso medalis V-osios Frankofonijos žaidynėse Niamey (Nigeris); 2009 m. ‒ tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje Art Vilnius‘ 09 geriausios jaunosios Lietuvos menininkės diplomas. Gyvena ir kuria Kaune.

Paroda veiks iki lapkričio 11 d. Galerijos darbo laikas III‒V 16‒18 val.

Rėmėjas ‒ Lietuvos kultūros taryba ir LR Kultūros ministerija.