.
2022    04    26

Agnės Jonkutės ir Mildos Gailiūtės paroda „Sava žemė“ šiuolaikinio meno erdvėje TPK Art I Pensament Contemporary Barselonoje

artnews.lt

Nuo balandžio 29 d., šiuolaikinio meno erdvėje TPK Art I Pensament Contemporary (L’Hospitalet, Barselona) pradės veikti dviejų lietuvių menininkių Agnės Jonkutės ir Mildos Gailiūtės paroda „Sava žemė“ (ES: „Tierra Propia“).

Parodos „Sava žemė“ atidarymas vyks balandžio 29 d. 18 val.

Vieta: TPK Art I Pensament Contemporary (Av Josep Tarradellas 44, 08901 L’Hospitalet (Barselona), Ispanija)

Parodos laikas: 2022 04 29–05 29

Agnė Jonkutė ir Milda Gailiūtė – vienos talentingiausių Lietuvos viduriniosios kartos dailininkių, kurių kūryba svariai atstovauja šiuolaikinės Kauno tapybos panoramai. Abi kūrėjas galima laikyti XX a. 9 deš. susiformavusios Lietuvos abstrahuotos tapybos, paremtos individualiomis asociacijomis, atstovėmis. Ieškant bendrų abiejų tapytojų kūrybos vardiklių minėtinas jautrus, išgrynintas menininkių santykis su spalvomis bei gebėjimas jas perteikti žiūrovui, dažnu atveju, pasirenkami motyvai yra stipriai susiję su kūrėjų emocijomis. Darbuose savitas sakralumas gimsta iš spalvos ir būtent spalvos srautas, kuris yra būdingas tik joms, tampa savotiška tapybine saviidentifikacija, – organišku tapatumu.

Apibendrinant pastarųjų metų kūrybą galima teigti, jog tapybos pobūdis yra konceptualiai pasirinktas įrankis, o pats tapybinis procesas, nors yra skirtingas, tačiau virsta meditaciniu, sukauptu aplinkos vaizdų įprasminimu. Daugeliu atvejų atrodo, jog autorės tiesiog kalbasi su savimi, tuo pačiu, lyg nepastebimai ir žiūrovus įvesdamos į savo minčių bendražmogiškas emocijas.

Agnės Jonkutės ir Mildos Gailiūtės tapyboje daugiau užfiksuojami patyrimai mažiau perspektyviniai peizažai. Autorės jau ne vienus metus dirba post-peižazo  žanre, darbuose lyg ir konkretūs vietovaizdžiai ar jų fragmentai, tačiau vis dėlto vardinti to vien tik panoraminių peizažų motyvais negalima. Net tradiciškai suprantami vaizdai: vanduo, medžiai, namų siluetai yra veikiau personifikuoti vietos dvasios perteikimo būdai nei tik vaizdai… Tačiau ar ne taip ir turi būti?

– Menotyrininkė Jurgita Vainiuvienė

Agnė Jonkutė (g. 1974) gyvena ir kuria Kaune. 2003 m. baigė Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės institutą. 2005 m. tobulinosi Paryžiuje. Nuo 1999 m. dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje, vykdo tarpdisciplininius projektus, kuruoja parodas. 2005 m. laimėjo aukso medalį 5-osiose Frankofonijos žaidynėse. Kūrinių yra privačiose galerijose Lietuvoje ir užsienyje.

Milda Gailiūtė (g. 1984) gyvena ir kuria Kaune. 2007 m., dar studijuodama Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės institute, pradėjo dalyvauti parodose. Menininkė yra surengusi trylika personalinių parodų. Jos kūrinių yra įsigiję privatūs kolekcininkai iš Vokietijos, Austrijos, Lietuvos. Vienas tapybos darbas priklauso „Imago Mundi“ fondui Italijoje, o 2020 m. menininkės tapybos darbas „Gražus peizažas šalia Steinfhof ligoninės Nr. 2“ (2014) pateko į Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus rinkinius. M. Gailiūtė aktyviai dalyvauja grupinėse ir tarptautinėse parodose, už kūrybą yra pelniusi ne vieną apdovanojimą.

Parodos organizatorius: galerija „Meno parkas“

Parodos bendraorganizatorius: TPK Art I Pensament Contemporary