.
2022    02    27

Rusijos paviljonas nedalyvaus šių metų Venecijos bienalėje

artnews.lt

Vasario 27 d., sekmadienį, viešumą pasiekė trys naujienos – menininkų, kuratoriaus, ir organizatorių – apie Rusijos paviljono dalyvavimą šių metų Venecijos bienalėje, susijusios su Rusijos karo veiksmais Ukrainoje.

Rusijos paviljono organizatoriai paskelbė, jog dėl menininkų Kirillo Savchenkovo ir Alexandros Sukharevos, bei lietuvių kuratoriaus Raimundo Malašausko „nepriklausomų sprendimų” pasitraukti iš projekto, „Rusijos paviljonas 59-oje Venecijos bienalėje liks uždarytu”.

Kiek anksčiau tą pačią dieną, buvęs Pavilijono kuratorius Raimundas Malašauskas publikavo šį pranešimą (versta iš anglų kalbos):

„Mieli draugai ir kolegos,

Šiandien pasitraukiau iš kuratoriaus pareigų Rusijos pavilijone 59-oje Venecijos bienalėje, kuris turėjo atsidaryti šių metų balandžio mėnesį.

Jaučiu pagarbą ir dėkingumą rusų menininkams Alexandrai Sukharev ir Kirillui Savchenkov, su kuriais dirbau vystant projektą bienalei. Tačiau, negaliu toliau dirbti prie projekto dėl Rusijos armijos įsiveržimo į Ukrainą ir jos bombardavimo. Šis karas yra politiškai ir emociškai nepakeliamas. Kaip žinote, esu gimęs ir susiformavęs Lietuvoje, kuomet ji buvo Sovietų Sąjungos dalimi. Gyvenau iki Sovietų Sąjungos iširimo 1989 m., ir nuo to laiko stebėjau ir mėgavausi savo šalies vystymusi. Idėja sugrįžti ar eiti tolyn su Rusija, ar bet kuria kita imperija, yra tiesiog netoleruotina.

Prieš padedant tašką, dalinuosi, jog mano pokalbiai su Alexandra ir Kirilu bevystant bienalės projektą nuolatos įkvėpė naujus būdus žvelgti į praeitį ir ateitį, intensyviai išgyvenamoje dabartyje. Šie ir daugybė kitų nuostabių Rusijos menininkų yra prisiekę mąstymo laisvei, nepaisant to, kad jie gyvena vis didesnės priespaudos kontekste. Atvirai prieštarauju Rusijos vykdomam puolimui ir pavergimui. Taip pat manau, kad rusai neturi patirti patyčių ar atskirties tik dėl jų šalies opresyvios politikos ir veiksmų. Noriu išvengti niekur nevedančio susiskaldymo, ir vietoje to pasisakau už daugialypes solidarumo formas tarptautiniuose meno forumuose, bei už laisvą Rusijos menininkų raišką, kurios jie neturi namuose. Nėra lengva gyventi tarp karo agresorių, ypač tiems, kurie ieško galimybių veikti už normatyvių struktūrų ribų.”

Meninininkai Kirill Savchenkov ir Alexandra Sukhareva paskelbė atskirą pranešimą.