.
2019    05    29

Vilniaus dailės akademija šiuolaikinio meno mugėje „Art Vilnius'19"

artnews.lt

Gegužės 30 – birželio 2 d. „Litexpo” parodų ir kongresų centre vyks dešimtoji jubiliejinė šiuolaikinio meno mugė „Art Vilnius 19„, kurioje kasmet  apsilanko virš 20 tūkst. lankytojų ir dalyvauja apie 60 meno galerijų iš 15 šalių.

ArtVilnius’19” programoje – VDA galerijos „Akademija”, „ArGenTum”, „Artifex”,  „Telšių galerija”, „Titanikas”; Dailėtyros ir kuratorystės bei Dailės ir interjero restauravimo studijų pristatymai, Architektūros katedros atstovų kurta skulptūra-skliautas didelio formato skulptūrų, instaliacijų ir performansų parodoje „Takas”.

Galerija „Akademija”  pristato du skirtingų kartų menininkus Juozą Algirdą Pilipavičių ir Juliją Skudutytę.

Architektūros katedra pristato eksperimentinį kūrinį, kuriame dera ekspresyvi meninė išraiška ir naujausios kompiuterinio modeliavimo tendencijos architektūroje. Tai 3 metrų aukščio skulptūra-skliautas, sudaryta iš beveik 1500 detalių, sumodeliuotų kompiuterinių programų pagalba ir pagamintų akademijos dirbtuvėse Vilniuje.

Pristatomas kūrinys – katedroje kasmet vykdomų inovatyvių kūrybinių dirbtuvių rezultatas. Parodos kuratoriaus docento Romualdo Kučinsko nuomone, personalinis kompiuteris jau senai yra ne braižymo, o mąstymo įrankis, padedantis žvelgti į architekto profesiją kaip eksperimentavimo ir inovacijų terpę meno aplinkoje.

Vadovaujantis tokiu požiūriu aplink jau septynis metus vykdomas dirbtuves buriasi dinamiška kviestinių dėstytojų ir ekspertų komanda, kurią šiais metais sudaro doc. Gediminas Kirdeikis (Lundo universitetas, Švedija), dokt. stud. Petras Vestartas (Lozanos politechnikos universitetas, Šveicarija), architektės Lina Vestartė (Šveicarija) ir Olga Voišnic (Lietuva).

Pristatomas kūrinys surinktas iš gofruoto kartono, kuriuo akademiją mielai parėmė pakuotę ir reklaminius stendus kurianti ir gaminanti įmonė UAB Smurfit Kappa Baltic.

Galerija „Artifex” pristato  menininkės Žydrės Ridulytės kūrybos parodą „Scintillatio” ir garsių Lietuvos tekstilininkių miniatiūrų bei mažo formato darbų kolekciją, kurioje sutiksite pastarojo laikotarpio kūrinius, ryškiausiai atspindinčius šiuolaikinės lietuvių tekstilės ieškojimus. Čia pristatomi Eglės Gandos Bogdanienės, Severijos Inčirauskaitės-Kriaunevičienės, Linos Jonikės, Laimos Oržekauskienės – Ore, Linos Ringelienės, Jelenos Škulienės, Rūtos Naujalytės, Jūratės Petruškevičienės, Monikos Žaltauskaitės-Grašienės kūriniai.

Telšių galerija pristato Telšių fakulteto absolventų – Nordic Baltic Young Artist Award konkurso laureatės Laimos Antonovos ir Mariaus Bumbulio darbus.

„Titanikas” pristato jaunųjų menininkų kūrinius, kurie pasireiškia skirtingais animaciniais potyriais. Stebintys čia tampa stebimais, savo žiūrėjimu nurodydami vienas kitam intymias  parodos objektų savybes. Mes atskiriame matymą nuo savęs. Stebintysis kūnas pasisavinamas ir priskiriamas svetimam žvilgsniui, žvilgsnis patalpinamas į virtualios erdvės akligatvius.

Menininkai:
Gailė Cijūnaitytė
Bon Alog
Nidas Kaniušas

Taip pat:
Laura Sabaliauskaitė
Matas Sergijus Šatūnas
Maximilane Leni Armann
Gintarė Vaicekauskaitė
Raminta Šlepikaitė
Inga Samochvalova
Domantė Bakelytė

Architektė:  Laima Čijunskaitė

Kuratoriai: Gintarė Valevičiūtė Brazauskienė,  Arturas Bukauskas

Rėmėjai: „Elektromarkt”
Juozas Algirdas Pilipavičius. Miestas ant jūros kranto.  Drobė, tempera | Canvas, tempera. 116×140 cm, 2018.