.
2015    05    27

Cooltūrisčių performansas „Rose mis(s)appropriation“ Berlyne

artnews.lt

rose mis(s)appropriation

Gegužės 30 d. 16 val. Berlyne, prie 
Rozos Luxemburg monumento, Katharina-Heinroth-Ufer netoli Lichtensteinbrücke vyks Cooltūrisčių performansas „Rose mis(s)appropriation“. Performansas yra parodos „Satellite Affects and Other Lines of Flight“ dalis. Jį pristato Month of Performance Art Berlin kartu su „Grüntaler9“

Performansas „Rose mis(s)appropriation“ (2015) vyks šalia pamiršto, marginalizuoto, nematomo monumento, skirto Rozai Luxemburg. Tai nėra tradicinė herojaus reprezentacija ar moters figūra kaip revoliucijos alegorija. Tai paminklas Tiergarten pakraštyje, žymintis vietą, kur ji buvo nužudyta. Rozos vardas iškyla kaip raidžių konstrukcija, nurodanti jos mintis ir darbus. Cooltūriščių performansas sujungs metalines paminklo raides su Rozos rašytais tekstais. Tęsdamos kolektyvinės atminties de/konstrukciją, Cooltūristės prakalbins Rozos Luxemburg monumentą apie atmintį, žodžio laisvę ir tekstinių patirčių įkūnijimą.

Svarbus performanso aspektas – viešosios erdvės „sukreivinimas“. Viešosiose erdvėse nuo seno vyrauja falinės pastatų ir skulptūrų vertikalės. Jos reprezentuoja hierarchinį mąstymą ir patriarchalines galios struktūras. Tam, kad „sukreivintų“ viešąsias erdves, Cooltūristės dekonstruos jų vizualinį žodyną bei kodus pasistelkdamos mis(s)apropriaciją. Pagrindiniai mis(s)apropriacijos bruožai – horizonantlė, normų griovimas ir maskaradas.

„Rose Mis(s)appropriation“  – parodos „Satellite Affects and Other Lines of Flight“ („Satelito afektai ir kitos skrydžio linijos“), vykstančios Berlyne balandžio 25 – birželio 6 d. programos dalis. Tyrinėdama santykį tarp meninės praktikos ir jos konteksto realizacijos, paroda pristato aštuonias menininkes ir menininkių kolektyvus, dalyvavusius District Studio Grant programoje. Satelitas metaforiškai susieja estetines transgresijas, nomadiškus laikinumus, skirtingas idėjas apie erdvę ir politinio pasipriešinimo strategijas.

www.district-berlin.com