.
2013    07    03

„Prieblandos zona (Kai kulka sužeidžia kaulą)“ - paroda iš Modernaus meno centro kolekcijos MMC galerijoje

artnews.lt

Evaldas Jansas

Liepos 5 d. 20 val. Modernaus meno centro galerijoje (Literatų g. 8, Vilnius) atidaroma tapybos ir videomeno paroda, kurioje įvairių kartų menininkų kūriniai susitinka netikėtame poliloge. Parodos pavadinimas nukreipia į olandų roko grupės „Golden Earring” dainą „Prieblandos zona” (Twilight Zone*, 1982), kurioje punktyriškai pasakojama komplikuota situacija apie žmogų, atsibudusį nepažįstamoje vietoje ir netikėtai suvokusį, jog prarado savo tapatybę. Be to, jis pajunta įsipainiojęs į nusikaltimą, kurio negali prisiminti. Visiška sąmonės prieblanda arba užtemimas, iš kurio kylanti baimė ir nežinia ima kurti galimų nutikimų versijas, šioje parodoje iškyla kaip galimas jos žiūrėjimo ir patyrimo modelis. Tarpusavyje tarsi neturintys daug bendra Jovitos Aukštikalnytės, Žygimanto Augustino, Juzefos Čeičytės, Patricijos Jurkšaitytės, Lino Katino, Evaldo Janso, Šarūno Saukos kūriniai ekspozicijoje tampa užuominomis ir kartu motyvais įvykusio ar šiuo metu tebevykstančio menamo detektyvo. Su tamsiąja žmogaus prigimties puse, beprotybe, fobijomis, slaptomis aistromis, o kai kada – melancholija ir viltimi siejamos sutemos kviečia būti budriais.

Paroda atidaroma „Kultūros nakties“ metu. Į „Prieblandos zoną“ žiūrovai kviečiami įžengti su žibintuvėliais (paroda eksponuojama tamsoje).

Ekspozicija veiks iki liepos 26 d.

Kuratorės: Julija Petkevičienė, Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė

* Dainą inspiravo Roberto Ludlumo detektyvinio romano „Borno tapatybė” (The Bourne Identity, 1980). Knyga tapo populiariosios kultūros dalimi: pagal sukurti keli veiksmo filmai, kompiuterinių žaidimų serija.

Iliustracijoje: Evaldas Jansas, 3 in 1, 2008, 5.46 min.