.
2013    04    29

Paslaptingi pasauliai ŠMC kino salės filmų programoje „Ritualinis kambarys“

artnews.lt

anatta experiment

Kiekvieną trečiadienį-sekmadienį 16 val. ŠMC kino salės žiūrovai kviečiami nemokamai susipažinti su parodos „Ritualinis kambarys“ filmais – subjektyvias realybės formas konstruojančiais, tiriančiais ir pasakojančiais menininkų darbais. Juose kalbama apie tai, kas ne visada apčiuopiama ir ne iškart papasakojama, dalijamasi nuotaikomis ir nuojautomis, kuriama kasdienybės magija ir subjektyvūs ritualai.

Danų menininkė Lea Porsager savo darbuose tyrinėja alternatyvių subkultūrų ir okultizmo istorinę reikšmę XIX–XX amžių sandūroje, kai formavosi šiandienės mokslo ir racionalizmo sampratos. Jos 24 min. trukmės nebylaus filmo „Nesavastingumo eksperimentas“ veiksmas vyksta ant Monte Verità kalvos (Šveicarija), kuri XX a. pradžioje kaip magnetas traukė dvasinius maištininkus – anarchistus, laisvos meilės gynėjus, dadaistus, teosofus, psichoanalitikus ir okultistus. Filme septynios draugės pasineria į paslaptingos „Struktūrinės Motinos“ idėjos tyrimus.

Tuo tarpu britų menininkės Emily’ės Wardill filmas „Fulll Firearms“ – tai istorija apie namą, pastatytą taip, kad tyčia paklaidintų jo gyventojus. Melodramos pagrindu kuriamame filme perpasakojama ginklų paveldėtojos Sarah’os Winchester istorija šiuolaikiniame kontekste, analizuojamos nesaugumo būsenos visuomenėje ir jų poveikis žmonių tarpusavio santykiams.
Nyderlandų menininkių duetas Quirine Racké ir Helena Muskens filme „Sugrįžk Keite“ savo dėmesį sutelkia į paslaptingą muzikos žvaigždės Kate’ės Bush pasitraukimą iš viešumos, tapusį gausybės mitų apie šią dainininkę priežastimi. Tai filmas apie ištikimus Kate’ės fanus, tiesiogine to žodžio prasme gyvenančius šiais mitais.

Berlyne įsikūręs menininkų duetas iš Brazilijos „Distruktur“ (Gustavo Jahn ir Melissa Dullius) savo filmus kuria 16 mm kino juostoje, patys yra šių filmų scenaristai, prodiuseriai, režisieriai, operatoriai ir aktoriai. Parodos „Ritualinis kambarys“ ekspozicijoje pristatomas mistine nuotaika persmelktas jų pasakojimas „Keliautojo širdyje“, sukurtas žiemiškoje Nidoje. ŠMC kino salėje rodomi ir du ankstesni šio dueto filmai, pratęsiantys keliavimo temą – tęstinė „Atvirukų“ serija, sukurta septyniose skirtingose šalyse, ir mįslingi trijų veikėjų nuotykiai, vogčia nufilmuoti Kairo ir Aleksandrijos gatvėse – filmas „Triangulum“, pelnęs publikos simpatijų prizą kino festivalyje Brazilijoje.

Kaip ir „Distruktur“ kūryba, turinti atpažįstamą vaizdingą simbolinę kalbą, lietuvių menininko Egyboy, šiuo metu gyvenančio Australijoje, darbai pirmiausia išsiskiria šiuolaikišku vizualumu. Jo 55 min. eksperimentiniame filme „So much music“ kišenine kamera nufilmuotus kadrus vienija tas pats „gatvės stilius“, būdingas ir jį išgarsinusiems flomasteriu pieštiems piešiniams.
Šį šeštadienį ŠMC kino salėje bus parodytas ir naujas filmas iš Gintaro Didžiapetrio parodos „Spalva ir prietaisas“ kino programos. Tai Lietuvoje dar nematytas Woody Alleno pseudo-dokumentinis filmas apie dvidešimtojo amžiaus pradžios žmogų-mįslę Leonardą Zeligą, išgarsėjusį dėl to, kad lengvai perima ryškiausių jį supančių asmenybių bruožus.
Taip pat kviečiame žiūrėti įvairių tarptautinių kino festivalių prizus pelniusius filmus „Tabu“, „Atenbergas“, „Medžioklė“ ir kitus.

ŠMC kino salėje filmai rodomi trečiadieniais – sekmadieniais.  Antrasis ŠMC kino salės sezonas: balandžio 13 – gegužės 19 d.
Bilietų kaina: 12 Lt; moksleiviams, dieninio skyriaus studentams, pensininkams, neįgaliesiems – 8 Lt.

Detalų seansų tvarkaraštį rasite internete: http://cac.lt/lt/kino_sale