.
2016    03    08

Arūnės Tornau paroda „Nykstantys vaizdiniai II“ galerijoje „Meno parkas“

artnews.lt

arune_tornau_uztvara_nykstantys_medziai_2016

Kovo 9 d. (trečiadienį), 18 val. galerijos „Meno parkas“ II aukšto ekspozicinėje erdvėje (Rotušės a. 27, Kaunas) bus atidaryta tapytojos, dailės pedagogės Arūnės Tornau paroda „Nykstantys vaizdiniai II“.

Čia eksponuojami paveikslai yra parodos „Nykstantys vaizdiniai“ (vykusios 2015m. vasarą LDS galerijoje, Vokiečių 2, Vilniuje) išplėstas ir papildytas variantas. Per pastaruosius metus susikaupė sumanymų, idėjų ir kūrinių – šie fragmentiškai buvo pristatomi grupinėse parodose, kuriose nebuvo galimybės išskleisti vientiso pasakojimo. Norėjau išgryninti vieną iš nuolat darbuose pasikartojančių temų: didelio formato tapybos darbus ir jų ciklus, kurie per abstrahuotus įvairių gamtos reiškinių motyvus tyrinėja subjektyvias moters gyvenimo patirtis. Gamta inspiruoja tam tikras dvasines būsenas, kurios vėliau apibendrinta forma atsiranda paveiksle. Ši tema man atrodo aktuali ir savo egzistenciniu poetiniu pobūdžiu, bet ir kaip paralelė šiuolaikinės (eko)feministinės tradicijos kontekste, kuri randa savo išraiškas ir Lietuvos šiuolaikinio meno lauke. Todėl paroda skiriama plačiam meno žiūrovui, besidominčiam tiek vizualiais, tiek ir filosofiniais modernios ir šiuolaikinės kultūros kontekstais.

Parodos darbuose svarbus tuštumos kaip niekieno, „užribio“ žemės vaidmuo. Kūriniuose dominuoja efemeriški, nykstantys vaizdiniai – spalvų blukimo, daiktų dūlėjimo, pėdsakų nykimo, kaitos motyvai. Tokiame nykimo ir mirties estetikos kontekste daiktų ar objektų buvimas tik nujaučiamas arba jų išvis nėra.

Paroda veiks iki balandžio mėn. 2 d.

Iliustracijoje: Arūnė Tornau, Užtvara / nukirsti medžiai. 2016