.
2016    02    22

Ekskursijos po parodą „Per Plauką“ VDA „Titanike“

artnews.lt

per plauka

Vasario 24 d. 17 val. ir vasario 27 d. 14 val. “Titaniko” parodų salės (Maironio g. 3, Vilnius) II-ame aukšte vyks ekskursijos po parodą „Per Plauką“. Dalyvauja kuratorės Ona Juciūtė ir Viktorija Damerell bei parodos menininkai.

PER PLAUKĄ – momentas, kai akies krašteliu prisiliečiam prie išvirkščios daiktų pusės ir atsiranda dar nepažintų tikrovės sluoksnių nuojauta. Atsiduriame per plauką nuo galimybės tuos sluoksnius apčiuopti, tačiau tik pamėginus užfiksuoti, jie elektrinasi ir kyla į orą, lipdami prie rūbų.

Savo prigimtimi parodos kūriniai vienaip ar kitaip tyrinėja kasdienybėje įvykstantį plyšio momentą, leidžiantį patirti realybę kitu intensyvumu, susidurti su tuo, kas paprastai yra prasijojama struktūruoti ir įvardyti linkusių minčių bei žvilgsnių. „Protas neišvengiamai dalina, dėdamas taškus po kiekvieno sakinio, – rašė D.H. Lawrence – bet emocinė esybė žino visumu, kaip upė ar potvynis.“ Menininkai, dalyvaujantys parodoje, nenaudoja medijos žinutės perdavimui ar kaip tik – pagavių akiai vaizdinių kūrimui, tuo pačiu jie nesiekia išreikšti poetinių metaforų. Tačiau kartu jie ir neteigia, jog kūriniai yra tiesiog materialiojo pasaulio dalis, savyje turinti žmogui neprieinamą tikrovę. Nesiekdami gvildenti kultūrinių ar socialinių aktualijų, menininkai visgi naudoja kultūrinį audinį – kasdienybėje aptinkamas medžiagas, vaizdinius, garsus ir jų pagalba generuoja racionalumu neaprėpiamas patirtis.

Parodos dalyviai: ateate / Andrius Ivanovas / Beatričė Mockevičiūtė / Džiugas Šukys / Gabrielė Adomaitytė / Jonas Vaitiekūnas ir Valentinas Filipovas / Kęstutis Montvidas / Ona Juciūtė / Rytis Urbanskas / Vykintas Šorys / Viktorija Damerell

Parodos idėja: VDA skulptūros katedros studentės Viktorija Damerell ir Ona Juciūtė

Paroda veiks: 2016 m. vasario 4 – 28 d.