.
2013    09    26

Susitikimas su Kauno fotografijos meno galerijos rezidentais

artnews.lt

Wait-and-See-fd-cartier

Rugsėjo 26 d., ketvirtadienį, 17.30 Kauno fotografijos galerijoje (Vilniaus g. 2, Kaunas) vyks meninkų Françoise ir Daniel Cartier (Biel/Bienne, Šveicarija) bei Colin Gray (Glazgas, JK), viešinčių Lietuvoje pagal meno rezidencijų programą, kūrybos pristatymas. Maloniai kviečiame dalyvauti.

Šveicarų menininkų pora Francoise ir Daniel Cartier (žinomi kaip F&D Cartier) tyrinėdami dvi fotografijos egzistavimui būtinas sąlygas – šviesą ir fotografinį popierių – ilgus metus fotografavo be kameros, ant popieriaus eksponuodami atsitiktinai rastus objektus ir tokiu būdu liudydami, kad šviesa sukuria unikalų daiktų piešinį, nesalygojamą jokios optikos. Nuo 1995 m. kolekcionuodami 1880-1980 m. fotografinio popieriaus pavyzdžius, F&D Cartier pastebėjo, kad net fotolaboratorijoje neapdorotas popierius savitai ir labai skirtingai liudija šviesos ir aplinkos poveikį.

Menininkai eksponuoja šiuos popieriaus lakštus parodinėse erdvėse egzistuojančiomis šviesos sąlygomis, o fotoinstaliacijos spalva visos parodos metu palengva kinta, tad galutinis ekspozicijos vaizdas kiekvienąkart yra kitoks ir sunkiai nuspėjamas net patiems autoriams. Po parodos dalis lakštų fiksuojami, o kita dalis taip ir lieka nefiksuoti, tokiu būdu toliau tęsdami savarankišką savo gyvenimą, paženklintą nuolatinio kitimo.

Daugiau apie projektą “Wait and see”.

Fotografas Colin Gray dirbo įvairiose pasaulio reklamos agentūrose, dizaino ir įrašų kompanijose, yra laimėjęs daugelį pasaulinių apdovanojimų. Prieš 27 metus sukurtas pirmasis meno projektas “Tėvai” tebėra eksponuojamas pasaulio garsiausiose galerijose ir muziejuose. 2011 metais paroda „Ligoje ir sveikatoje“ (angl. “In Sickness and in Health”) eksponuota Kauno fotografijos galerijoje, prestižinėje Steidl leidykloje išleistas Colin Gray “In Sickness and in Health” fotografijų albumas.

Daugiau apie menininko kūrybą www.colingray.net