.
2009    10    06

“Akademijos” galerijoje - “Keliaujančios raidės 2009″

artnews.lt

Spalio 5 d.”Akademijos” galerijoje atidaryta paroda „Keliaujančios raidės 2009”.
Kaligrafijos ir tipografikos  paroda „Keliaujančios raidės 2009“ – puiki proga pažinti įnoringąjį raidžių meną ir pajusti Europos kultūros bendrumą. Juk didelės dalies Europos šalių nacionalinės raidynai – tai išplitusios senosios lotynų abėcėlės modifikacijos. Komunikacijos, kalbėjimosi ir susikalbėjimo pagrindas yra vienas. Galimybė menui ir mene  naudoti raides, paremtas tokiu fundamentaliu bendrumu, nepaprastai patrauklus ir kūrybiškas. Ši tarptautinė kaligrafijos paroda yra intriguojantis uždavinys kaligrafijos kūrėjams ir šventė žiūrovui. Šventė todėl, kad raidės menas ir iš skirtingų pasaulio vietų atkeliavusios į parodą raidės, šriftai, jų kompozicijos rodo, tai, kas ir kaip mus jungia.

Parodos kuratorė dr. doc. Rasa Žukienė.

Bendroje Suomijos ir Lietuvos organizuojamoje parodoje, kuri, beje, 2010 metais bus eksponuojama ir Suomijoje, Laxti miesto muziejuje, pristatomi 42 autorių iš  10 pasaulio šalių, dailininkų ir dizainerių darbai, kuriuose naudojamos, kuriamos ar konceptualiai perkuriamos raidės.

Parodoje dalyvauja 24 autoriai iš Lietuvos: Indrė Aleliūnaitė, Ieva Babilaitė, Marius Bartkus, Eglė Ganda Bogdanienė, Greta Grendaitė, Albertas Gurskas, Zita Inčirauskienė, Saulius Jarašius, Robertas Jucaitis, Audrius Klimas, Rimvydas Kepežinskas, Aldona Keturakienė, Elvyra Katalina Kriaučiūnaitė, Lidija Kuklienė, Gediminas Lašas, Bronius Leonavičius, Aušra Lisauskienė, Marija Marcelionytė, Mindaugas Petrulis, Jurga Radžiuvienė, Marija Sinkevičienė, Mindaugas Tendziagolskis, Kęstutis Vasiliūnas, Eglė Vengalytė (14 iš jų – Vilniaus dailės akademijos dėstytojai).

Iš Suomijos – aštuoni autoriai: Sami Kortemäki, Astala Lauri, Ritva Leinonen, Marja-Liisa Mäki-Penttilä, Jűrgen Sanides, Pekka Syrjälä, Kai Rentola ir Marjaana Virta.

Likusieji 10 dalyvių iš įvairių pasaulio šalių: iš Izraelio – Leo Ray, iš Japonijos/Izraelio – Kazuo Ichii , iš JAV: Cynhia Hollandsworth Batty bei grafinio dizaino guru – Stefan Sagmeister, iš Australijos – Emily Joy Wright, iš Ukrainos  – Aleksej Say, iš Vokietijos – Heinz Schuman, Katharina Pieper, iš Prancūzijos – Jean Larche, iš Belgijos – Brody Neuenschwander. Pastarasis kaligrafas jau du dešimtmečius bendradarbiauja su garsiu anglų režisieriumi Peter Greenaway. Jo filmuose „PROSPERO BOOKS’, „THE PILLOW BOOK”, „FLYING OVER WATER“, „WRITING TO VERMEER“ ir daugelyje kitų projektų, Brody rašo „gyvai“ ant kūno, vandens ir popieriaus.

Parodoje, šalia R. Kepežinsko, B. Leonavičiaus, A. Klimo, R. Jucaičio, savo darbus eksponuoja ir jaunesni lietuvių dailininkai bei dizaineriai.  Suomijos kolekcijoje pristatomi įdomūs  autoriai, žinomi iš publikacijų grafinio dizaino knygose, tarptautinių parodų. Vienas iš jų – Sami Kortemäki, dirbantis šrifto dizaino srityje, kartu su kolegomis Hagoje yra įkūręs kompanija UNDERWARE. Jų sukurti šriftai „Auto“, „Bello“, „Fakir“, „Sauna“ yra pelnę ne vieną apdovanojimą.

Iliustracija: Stefan Sagmeister apipavidalintas grupės Talking Heads albumų rinkinys.

Parodos organizatorės:

Aušra Lisauskienė / Lietuva

Ritva Leinonen / Suomija