.
2012    04    10

„Sound Exchange diena Vilniuje“ ŠMC

artnews.lt

Balandžio 14 d. bendradarbiaujant su festivaliu „Jauna Muzika – Garso galerija 2012“ Šiuolaikinio meno centre (Vokiečių g. 2, Vilnius) vyks „Sound Exchange diena Vilniuje“.

„Sound Exchange“ projektas skirtas eksperimentinės muzikos kultūros ištakų paieškoms Vidurio ir Rytų Europoje, kur nuolat vyksta muzikantų, menininkų renginiai, šiandien vis dažniau tampantys tarptautiniais. Po 1989-ųjų vietinės šios muzikinės kultūros tradicijos ir jos puoselėtojai buvo iš dalies primiršti. Tad „Sound Exchange“ siekia, kad ši tradicija būtų išgirsta ir susieta su modernia jos raiška vietinėse muzikos scenose.

Nuo 2011-ųjų lapkričio iki 2012-ųjų lapkričio septyniuose miestuose – Krokuvoje, Bratislavoje, Vilniuje, Taline, Budapešte, Rygoje ir Prahoje – vietos festivalių metu vyksta „Sound Exchange“ dienos. Tai – koncertai, performansai, garso dirbtuvės ir kilnojamoji paroda apie eksperimentinės muzikos sceną Vidurio ir Rytų Europoje. Drauge su šių šalių festivalių kuratoriais kuriamos specifinės programos konkrečiai šaliai: elektroniniai garsų eksperimentai, dadaistiniai hepeningai ir New Wave, Minimal Music, fluxus, eksperimentinė elektroakustinė muzika, grafinės notacijos arba Tikrojo laiko improvizacijos. Visos programos pristatomos remiantis dvišaliais mainais ir bendradarbiaujant su vietiniais muzikos festivaliais. Projekto pabaigoje 2012 m. lapkričio mėn. įvyks festivalis „Sound Exchange Festival Chemnitz“. Per tris festivalio dienas bus pristatyti išskirtiniai projekte dalyvavusių šalių programų moduliai.

Sound Exchange diena Vilniuje

„Sound Exchange diena Vilniuje“ – tai trečioji projekto dalis, kurią glaudžiai bendradarbiaudami su novatoriškos ir eksperimentinės muzikos festivaliu.

„Jauna Muzika – Garso galerija 2012“ rengia DOCK e. V. Berlin ir Goethe‘s institutas. Projekto metu bus pristatyti išskirtiniai eksperimentinės muzikos kultūros atstovai iš Lietuvos, Estijos ir Vokietijos.

Festivalio „Garso galerija 2012“ pradžioje 2012 m. balandžio 11 d. „Sound Exchange“ Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) fojė atidarys dokumentinę parodą „Eksperimentinė muzika Vidurio ir Rytų Europoje“. Festivalio išvakarėse duris atvers keturių dienų garso dirbtuvės „Vilnius Sound Locations“ su Maksims Šentelevs (Ryga), atskleidžiančiu specifinių vietų „garso atminties“ fenomeną. Baigiamuoju garso dirbtuvių pristatymu 2012 m. balandžio 14 d. prasidės „Sound Exchange diena Vilniuje“.

Koncertų vakaras Šiuolaikinio meno centre (ŠMC) pradedamas dviem istoriniais ir keturiais premjeriniais lietuvių kompozitorių eksperimentinės muzikos pristatymais. Bus atliekamas istorinis Giedriaus Kuprevičiaus kūrinys „Fonozauro sugrįžimas“, kuris perkels klausytojus į 1974-uosius – į sintezatorių ir subtilių akustinių atradimų laikmetį. Taip pat bus atlikta Osvaldo Balakausko kompozicija „Auletika 3“, kurią jis 1984 metais sukūrė Juknaičių sveikatingumo centro taikomajai šviesos ir aromatų terapijai. Koncertų centre – meninė kelionė su sovietmečiu Vilniuje gamintais elektriniais vargonais ar analoginiais sintezatoriais, tokiais kaip „Vilnius 3“, „Vilnius 5“, „Electronika EM-25“ ir „Venta“. Šią muzikinę kelionę pratęs „Ventos“ garso galerija, kurią pristatys „DIISSSC Orchestra“ iš Vilniaus. „Venta“ (2012) – tai „DIISSC Orchestra“ grupės senųjų technologijų ir garsų kalbos pavertimas 21-ojo amžiaus e. muzika, pasitelkus Remix ir Noise.

Raul Keller & Hello Upan (Talinas) ŠMC rūsyje pirmą kartą atliks radijo šou „LokaalRaadio – Symbolistica“ koncertinės instaliacijos variantą. „LokaalRaadio“ – tai radijo stotis ir drauge programa, skirta siauram klausytojų ratui. Kūrinyje „Symbolistica“ radijo koncepcija virs instaliacine forma ir performansu. Erdvėje sklis nuostabūs garsai lydimi improvizacijos.

„Sound Exchange diena Vilniuje“ baigsis menininko iš Berlyno Franko Bretschneiderio (raster-music), intensyviai tyrinėjusio pirmąjį VDR 70-aisiais pagamintą analoginį elektroninį sintezatorių, subharchord’o projektu „Kippschwingung“.

Nuo pat projekto pradžios 2011-ųjų lapkritį saityne pradėta kaupti informacija įvairiomis kalbomis, o surengus „Sound Exchange diena Vilniuje“ atsiras skiltis ir apie Lietuvos eksperimentinės muzikos istoriją ir dabartį. Šioje „Vidurio ir Rytų Europos eksperimentinės muzikos antologijoje“ kaupiama ligi šiol buvusi sunkiai prieinama informacija apie projekto dalyvių vietinę muzikos kultūrą. Po kiekvieno naujo festivalio informacija papildoma.

„Sound Exchange diena Vilniuje“ programa:

Balandžio 10–14 d., Šiuolaikinio meno centras (ŠMC), Vilnius
Įvietinto garso dirbtuvės „Vilnius Sound Locations“ su Maksims Šentelevs (Ryga)

Balandžio 14 d., 16.00 val.
Baigiamasis pasirodymas. Registracija ir smulkesnė informacija www.soundexchange.eu

Balandžio 11–15 d., ŠMC, Vilnius
Paroda „Sound Exchange – eksperimentinė muzika Vidurio ir Rytų Europoje“. Parodos kuratoriai: Melanie Uerlings, Carsten Seiffarth ir Golo Föllmer.

Balandžio 14 d., 18.00 val. ŠMC, Vilnius
Koncertas. Giedriaus Kuprevičiaus, Osvaldo Balakausko, Antano Kučinsko, Lino Paulauskio, Zitos Bružaitės ir Ryčio Mažulio kūriniai

Balandžio 14 d., 20.00 val., ŠMC, Vilnius
„DIISSC orchestra“ koncertas. Martynas Bialobžeskis / Jonas Jurkūnas / Antanas Jasenka „Venta“

Balandžio 14 d., 21.00 val., ŠMC, Vilnius
Garso performansas. Raul Keller & Hello Upan (Talinas) „LokaalRaadio – Symbolistica“

Balandžio 14 d., 22.00 val., ŠMC, Vilnius
Audiovizualinis performansas. Frank Bretschneider (Berlynas) „Kippschwingung“

Projektą parengė DOCK e.V. ir Goethe’s institutas, parėmė – Vokietijos federalinis kultūros fondas.

Iliustracijoje: Franko Bretschneiderio audiovizualinio performansas„Kippschwingung“. Foto: Carsten Stabenow.