.
2015    04    20

Vytauto Dubausko kūrybos paroda „Tiesioginė transliacija“ Dailininkų sąjungos galerijoje

artnews.lt

1. Pripučiamas kryžius, 2014

Balandžio 23 d. (ketvirtadienį) 18 val. Vilniuje, Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2), atidaroma tapytojo Vytauto Dubausko kūrybos paroda „Tiesioginė transliacija“. Žinomo tapytojo parodoje bus eksponuojami naujausi, 2014-2015 m. sukurti darbai.

V. Dubauskas – viduriniosios lietuvių tapytojų kartos atstovas, ištikimas ūmiosios tapybos principams. Potėpio ekspresija, nežabotas spalvų ir formų šėlsmas šiam menininkui padeda spontaniškai, jautriai ir subjektyviai perteikti įvairiausius supančios aplinkos reiškinius. Pasak paties tapytojo, svarbu, kad žiūrovas pajustų iš tapybos sklindančią fizinę ir dvasinę energiją, kad ji būtų iškalbinga ir paveiki.

Naujausi V. Dubausko darbai atskleidžia ir menininko pasaulėvaizdžio kaitą. Ankstesnėje kūryboje plėtojęs subjektyvią, asmeniniais potyriais pagrįstą išraišką, šiandien tapytojas domisi ir įvairiais socialinės tikrovės aspektais – nerimo, agresijos, netikrumo būsenomis.

„Naujausių darbų kolekciją esu pavadinęs „Tiesioginė transliacija“, sako tapytojas. „Tai reiškia norą kalbėti aktualiai, transliuoti tai, kas iš tiesų vyksta aplink mus. Manau, kad mano tapyba išlieka ekspresyvi. Abstraktūs vaizdiniai naujuose kūriniuose kiek atsitraukia, vis svarbesni tampa figūriniai motyvai. Tačiau ir apibendrintuose paveiksluose nenaudoju grynosios abstrakcijos. Siekiu asociatyvaus vaizdo. Man šiame kūrybos etape labai svarbu, kad tapyboje iškilęs vaizdinys būtų daugiaplanis, t. y. kažkas universalesnio nei vien peizažas ar figūra. Kaip ir anksčiau, didelį dėmesį skiriu spalviniam kompozicijos elementų santykiui. Tai yra pati aiškiausia, paveikiausia paveikslo kalba.“

Vytauto Dubausko tapybos paroda Dailininkų sąjungos galerijoje veiks iki gegužės 9 d.

Iliustracijoje: Vytautas Dubauskas, Pripučiamas kryžius, 2014.