.
2015    02    10

Tomo Rudoko kūrybos paroda „NETAPYBA“ galerijoje „Galerija XX“, Panevėžyje

artnews.lt

rudokas plakatas internetui

Vasario 13 d. penktadienį 17.30val. LDS Panevėžio skyriaus galerijoje „GALERIJA XX“ atidaroma panevėžiečio dailininko Tomo Rudoko kūrybos paroda „NETAPYBA“.

Tomas Rudokas (1968 m.) – grafikas, gimęs ir augęs Panevėžyje. 1986 – 1993 m. studijavo Šiaulių pedagoginiame institute (dabar Šiaulių universitetas). Nuo 1999 m. yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys, o nuo 2003 m. ir LDS Panevėžio skyriaus pirmininkas. Šiuo metu dirba Paįstrio J. Zikaro gimnazijoje dailės mokytoju. Atidaroma paroda- dešimtoji dailininko personalinės kūrybos paroda, menininkas dalyvavo veik pusšimtyje grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje, yra aktyvus tarptautinio K.Naruševičiaus tapybos plenero puoselėtojas.

„Galerijoje XX“ atidaromoje parodoje „NETAPYBA“ bus pristatomi naujausi autoriaus darbai. Apie parodos inspiracijas T.Rudokas sako: “ 2014 metais teko pabuvoti  Kuršių Nerijoje. Užėjus į senąsias  kapines  pamačiau  Klaipėdos krašto antkapinius paminklus- krikštus. Susižavėjau paprasta, archajiška forma. Senai matyti vaizdai suskambėjo naujai ir  davė impulsą sukurti kažką naujo. Taip gimė parodos  „NETAPYBA” koncepcija.

Šių darbų ciklo pamatas-  lietuviškas ornamentas. Gilindamasis ir studijuodamas tradicinius tautinius motyvus, savo kūryboje perteikiau tik jų esmę, ieškojau naujų spalvinių, kompozicinių raiškos būdų. Kurdamas naudojausi Lietuvos mažosios architektūros ir tradicinės tekstilės pavyzdžiais, tačiau nekėliau tikslo atlikti tikslias kopijas ar spalvines iliustracijas. Tiesiog  senoji ornamentika natūraliai  sugulė į abstrakcijas, geometrines mano paveikslų kompozicijas. Man tai buvo žaidimas, įvairialypės mozaikos dėliojimas iš atskirų fragmentų į bendrą kūrinio visumą.

Viliuosi, kad šis mano projektas, sukels lankytojams tam tikras emocijas, paskatins  nors truputį pasidomėti senąja mūsų tautos kultūra ar bent jau gerai praleisti laiką”.

Paroda veiks iki kovo 4d.