.
2009    04    06

"Susitikimų vieta" - tarp kalėjmo ir bažnyčios

artnews.lt


Balandžio 9 d. startuoja Linco menininkės Anjos Westerfrölke projektas „On site” („Susitikimų vieta”) Vizitiečių Švč. Jėzaus Širdies bažnyčioje (Rasų g. 6).

Linco menininkės Anjos Westerfrölke projektas išryškina istorijos atodangas ir kultūrų susitikimą Vilniuje. Tekstilė ir audiovizualinės technologijos naudojamos atskleisti kalėjimo, vienuolyno ir bažnyčios istorinius sluoksnius bei jų originalią architektūrą Vizitiečių Švč. Jėzaus Širdies bažnyčioje. Iš išorės bažnyčia vis dar atrodo įkalinta tarp buvusio kalėjimo sienų: bažnyčios viduje laiptai jungia keletą aukštų, kur yra kabinetai, sandėliukai ir bendro naudojimo patalpos. Projektą sudaro trys dalys:

Instaliacijos, paroda ir performansai

Tekstilės instaliacija, garso ir vaizdo projekcijos simboliškai atskleis bažnyčios bei vienuolyno istorijos sluoksnius. Tam, kad išryškėtų architektūrinis ir kultūrinis sakralinio interjero savitumas, pasirinkti interjero fragmentai bus dengiami restauratorių naudojama medžiaga. 2008 m. įvyko Austrijos ir Lietuvos studentų kūrybinės dirbtuvės „Tekstilė ir sakralioji architektūra“, buvo surengtas seminaras „Menas ir reprezentacija“, pristatytos instaliacijos „Vietos politika“ ir „Šviesos istorijos“.

Vizitavimas ir vienuolyno istorija

Meniniai renginiai, susiejantys istorinę vietą ir vienuolių socialinės bei ekonominės veiklos tradicijas.

Vienuolyno sodo pėdsakais. Seminaras „Žolininkystė, vaistininkystė ir slauga“.

Paskaita „Švč. Marija lanko Šv. Elžbietą. Šventųjų paveikslų pasakojimai“.

Simpoziumas „Moterys ir dvasingumas“.

Kalėjimo darbai ir dirbiniai

Vykdant projektą bus surengta kalėjime sukurtų meno dirbinių paroda ir organizuojamos kūrybinės dirbtuvės su nuteistųjų artimaisiais.