.
2013    06    11

Romo Juškelio fotografijos paroda „Rezervistai“ Kauno fotografijos galerijoje

artnews.lt

Juskelis_Rezervistai

Birželio 13 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Kauno fotografijos galerijoje (Vilniaus g. 2, Kaunas) atidaroma Romo Juškelio fotografijos paroda „Rezervistai“ (1983–1985).

Romas Juškelis (g. 1946) kaip fotografas debiutavo praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio pabaigoje. Jau anuomet Kauno menininkas iš Lietuvos fotografijos konteksto išsiskyrė modernistams artimomis “grynosios” formos paieškomis, nuolatiniais eksperimentais su spalvomis, įvairiomis fotografinėmis technologijomis. Publikai geriausiai žinomos R. Juškelio serijos „Atspindžiai” (1980-1985), „Žmonės ir manekenai” (1987-1992). Menininko kūrybai būdingi besiužečiai geometrimių formų ieškojimai, manipuliacijos originaliu vaizdu ir iš to atsirandandantys siurrealistiniai vaizdai.

Iš menininko kūrybos savo reportažine maniera išsiskiria darbų serija “Rezervistai”. Atitarnavus sovietų armijoje, R. Juškelis 1983 ir 1985 m. buvo paimtas į vadinamuosius “zborus” (atsarginių apmokymus), kur teko išbūti dar po mėnesį. Kaip žinia, fotografuoti anuomet tarnyboje nebuvo galima: visi fotoaparatus turėdavo atiduoti vadui, o pasiimti galėdavo tik einant į miestą, tokiu būdu siekiant išvengti informacijos nutekinimo. R. Juškelis pasisiūlė padaryti garbės lentą, taip jam buvo leista turėti fotokamerą ir tarnybos metu. Žinoma, su sąlyga, kad negatyvus turės atiduoti valdžiai. Per mėnesį trukusius apmokymus Juškelis fiksavo “didingus” rezervistų tarnybos momentus, o laisvalaikiu pleškino tai, kas jam išties buvo įdomu: paprastą kariškių buitį, laisvalaikį, išgertuves, anekdotiškas situacijas. Kitaip tariant, visa tai, ko nederėtų rodyti kalbant apie kariškius, nes juk “Krasnaja armija vsech silnej!” (Raudonoji armija – visų stipriausia!”). Išeidamas atidavė žadėtuosius “teisingus” negatyvus vyresnybei, o nereikalingus pasiliko sau, iš kurių ir gimė fotografijos serija “Rezervistai”. Dėl politinės situacijos iki 1990-ųjų darbai negalėjo būt rodomi, o ir atgavus nepriklausomybę, visa serija nėkart nebuvė eksponuota. Pavieniai darbai 1993 m. rodyti Vokietijoje grupinėje parodoje “Kita tarybinė fotografija”, “Uždrausta fotografija”. Ši paroda Kauno fotografijos galerijoje – savotiška “Rezervistų” premjera.

Romas Juškelis gimė 1964 metais Kaune. 1974 m. Vilniaus technikume įgijo fotografo specialybę. 1972-1974 m. dirbo respublikinėje kino mgėjų draugijoje atsakinguoju sekretoriumi. 1974-1978 m. Vandens ūkio projektavimo instituto fotografas. 1978-1983 m. Mokslinio tyrimo institute „Vibrotechnika”. Nuo 1976 m. Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, ilgametis Kauno skyriaus mokymo dalies vedėjas.

Paroda veiks iki liepos 7 d.

Įėjimas nemokamas