.

Jaunųjų menininkų paroda „Aš”. Kūrybinė stagnacija” projektų erdvėje „Kabinetas”

stagnacija-2

Gegužės 6 d., penktadienį, 18 val. bus atidaryta paroda „Aš”. Kūrybinė stagnacija” projektų erdvėje „Kabinetas” Kaune, kaip tęstinio tarptautinio jaunųjų menininkų projekto „Aš” dalis, organizuojamo jau penktą kartą. Šis projektas skirtas pristatyti jaunuosius kūrėjus, dirbančius skirtingose kūrybinėse plotmėse.

Kaip teigia parodos organizatoriai, kūrybinė stagnacija, sąstingis ir neišvengiamai iš to kylanti frustracija – fenomenai, su kuriais susiduria kiekvienas menininkas. Šis jausmas nesvetimas nei ką tik akademija baigusiam vienetui, dažniausiai trykštančiam jam įkaltu potencialu, nei savamoksliui, neturinčiam žalio supratimo apie kompoziciją, teisingą melodijos struktūrą ar sveikas kūno proporcijas. Skamba kiek sarkastiškai, bet tai tik parodo, kad kūrybinis sąstingis yra lyg matematinė tiesa – bendra ir visiems prieinama egzistencinė kategorija.

Kam apie tai kalbėti, o juolab konceptualizuoti? Juk apie gripą niekas per daug nekalba, juo persergama ir einama toliau; funkcionuojama. Bet, parodos rengėjų manymu, ši kategorija, kaip fenomenas, besireiškiantis kiekvienoje kuriančioje sąmonėje, yra ne paprasčiausia antrinė, neišvengiama, viso proceso pasekmė. Tai – variklis, verčiantis kuriančią sąmonę priimti pačius keisčiausius sprendimus, kurie dažnai suveikia kaip tai, kas šią stagnaciją pražudo, tai lyg gyvatė, ryjanti savo pačios uodegą. Grubiai tariant: tai nėra pasekmė ar šalutinis afektas, tai – šešėlinė kūrybinio proceso pusė.

Parodos rengėjai ir kuratoriai: Donara Manukian, Vaiva Kovieraitė ir Arūnas Uogintas. Paroda „Aš. Kūrybinė stagnacija“ vyks gegužės 6-24 d. projektų erdvėje Kabinetas (A. Mapu g. 20, Kaunas), I-V 13-19 val., VI susitarus +37061183444. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.