.
2008    10    24

Regėjimo pratimai su galerija "Tulips & Roses" Liverpulyje

artnews.lt

Mes nematėme parodos REGĖJIMO PRATIMAI, bet apie ją mes daug išgirdome audiogiduose, kurių autoriai taip pat nematė šios parodos. Tiksliau tariant, niekas negali pamatyti šio įvykio, kuris pirmą kartą buvo pristatytas Vilniaus publikai trumpiausią praėjusios vasaros naktį. Norint „pamatyti“ REGĖJIMO PRATIMUS neužtenka vizualinio pažinimo.
Vienas iš pirmosios parodos audiogidų įvardijo REGĖJIMO PRATIMUS kaip naują senos diskusijos dėl
„nematerialumo“, „vizualinio suvokimo dimensijos“ bei „specifinės vietos“ kūrinių (site-specificity) argumentą. Kitas audiogidas teigė, kad „paroda bandė įteigti naujus meno kūrinių suvokimo būdus, o ne primesti žiūrovams apibrėžtus „matymo“, „supratimo“ ir „aiškinimo“ kanonus.“ Atsirado ir daugiau nuomonių: „Lankydamasis parodoje dėl nežinomų priežasčių prisiminiau vieną Sol LeWitto (nesu matęs nei vieno šio menininko darbo ir nesu skaitęs jo tekstų) mintį, jog „ konceptualus menas skiriasi nuo jutiminio tuo, kad labiau skatina mąstymo procesą, o ne vaizdinę žiūrovo patirtį“ – staiga ši paroda ištrynė tariamą ribą tarp šio teiginio priešingybių“. Dar kažkas pareiškė, kad „Oficialiai paroda turėjo pristatyti 8 menininkus ir 9 jų kūrinius, tačiau aš šiame renginyje aptikau 9 darbus ir bent jau porą parodų“. „Tai visai ne paroda, o kažkas daug baisesnio! Vieną akimirką jaučiausi taip lyg būčiau atsidūręs filme „Nuo sutemų iki aušros“, kurį režisavo vienas iš tų pakvaišusių septintojo dešimtmečio konceptualistų. Nebyliai tikėjausi, jog
šviesa taip ir nebus įjungta. Mėgavausi nežinojimu, kas vyksta aplink – suvokiau pakankamai daug, kad pasitenkinčiau visiška tamsa.“ – atsargiai rinkdamas žodžius pridūrė kitas lankytojas.
Tačiau REGĖJIMO PRATIMAI nėra paroda apie gandus ir jie negali būti suvokiami gandų pagalba. Vienas iš parodos idėją įkvėpusių darbų, kuriame kritiškai pažvelgiama į įprastus meno patyrimo būdus, yra filmas „Pont-Neuf tilto meilužiai“. Jame beveik apakusi Juliette Binoche personažė yra slapta nuvedama į Luvro muziejų naktį, nes „legaliai“, t.y. dieną, ji negali „įžiūrėti“ eksponatų dėl savo silpno regėjimo, turistų ir prižiūrėtojų. Panašiai ir ši paroda suteikia žiūrovams daugiau erdvės, privatumo, kūrinių interpretavimo galimybių, nei jų atsirastų skaidrioje dienos šviesoje. Daugiau informacijos apie REGĖJIMO PRATIMUS galima rasti lankytojų ir darbų autorių atsiliepimuose. Darius Mikšys, pristatantis (tiksliau pasakius, slepiantis) tuščią kvepalų buteliuką, sako: „nepaisant gandų, jog kvepalai greitai praranda aromatą dėl nepastovios cheminės sudėties, tuščiame buteliuke nėra labai daug vietos cheminėms reakcijoms vykti.“ Darius pardavė šį neišsenkamą aromato šaltinį eBay internetinėje parduotuvėje kelias dienas prieš parodą.
Benoît Maire „Spragos Filosofijoje“ („Holes in Philosophy“) tiesiogine šio žodžio prasme iškerpa skyles filosofijos terminų žodyne. Vartydamas šį žodyną pajunti aiškią spragų ir parodos erdvės sąsają – todėl knyga niekada nebus užversta. Jesse Ash savo koliažo viduryje paslepia akį ir fotografuoja kitas galerijas naktį; tuo tarpu Mandla Reuter naudoja įvairius garsus, jog paskatintų žiūrovus peržengti neaiškią kino ekrano ribą. Viena Liudviko Buklio kūrinio dalis keliauja Lietuvos geležinkeliais, o trūkstama jo detalė bus pristatyta REGĖJIMO PRATIMUOSE. Gintaras Didžiapetris į savo prezentaciją įtrauks kiekvieną žiūrovą. Elenos Narbutaitės paveikslas pats sau sukurs šešėlį, o Rosie Farell pasistengs jog šešėlis apgaubtų viską ir visus.

Vienos nakties paroda, kuri veiks nuo sutemų iki aušros
Menininkai: Jesse Ash, Liudvikas Buklys, Gintaras Didžiapetris, Rosie Farell, Benoit Maire, Darius Mikšys, Elena Narbutaitė, Mandla Reuter.
Audiogido autorius: Aaron Schuster
Kuratoriai: Valentinas Klimašauskas, Jonas Žakaitis
Organizatoriai: Tulips&Roses, Vilnius, Lietuva
Vieta: The Royal Standard, Unit 3Vauxhall Business Centre, 131 Vauxhall Rd, Liverpulis L3 6BN, Didžioji Britanija
Tel.: +441512361919;

Jei norėtumėte apie parodą išgirsti daugiau ar pageidautumėte gauti audiogidą, rašykite adresu info@tulipsandroses.lt,
ieškokite www.tulipsandroses.lt arba skambinkite telefonu +37069800017.