.
2013    01    02

Projekto „NSO - neatpažinti statybiniai objektai“ pristatymas „Sultininėje“, Vilniuje

artnews.lt

 

pvz.lt

Sausio 4 d., penktadienį, 18:00 val. „Sultininėje“  (Jogailos 6, Vilnius) vyks www.pvz.lt (Rudolfo Levulio ir Pauliaus Mazūro) projekto „NSO – neatpažinti statybiniai objektai“ pristatymas.

Sovietinis laikotarpis visiems be išimties kelia daug prieštaringų jausmų – vieni jo ilgisi, kiti piktinasi ir sako, kad šį laikotarpį iš vis reikėtų ištrinti iš kolektyvinės atminties. Pati jauniausia karta apie šį laikotarpį žino nedaug ir yra linkę vertinti neigiamai. Bet koks su sovietmečio tema susijęs projektas visuomenėje iššaukia daug diskusijų. Tai vis dar opi tema, kuriai skirti „per daug“ dėmesio yra bijomąsi. Paradoksalu, tačiau kol Lietuvoje po truputį griūna į kultūrinį paveldą neįtraukti apleisti pastatai, šio laikotarpio tyrinėjimams bei išsaugojimui daug daugiau dėmesio skiria užsieniečiai – apie sovietinę architektūrą, dizainą, gyvenimo būdą yra leidžiamos knygos ir kuriami filmai.

Šio projekto tikslas – užfiksuoti šio „įšaldyto“ laikotarpio nykstančius nebylius paminklus – „kosminės“ architektūros, interjerų bei dizaino objektus, kurių begalė jau išnyko (pvz. „Tulpės“ kavinė Kaune, „Nykštuko“ vaikų kavinė Vilniuje, restoranas ir kavinė „Palanga“ Vilniuje), kiti begėdiškai nyksta tiesiog akyse – pvz. „Lietuvos“ kino teatras ar išniekintas „Vasaros“ restoranas Palangoje.

Netradicine forma užfiksuoti dar išlikę pastatai, interjerai, dizaino objektai tarsi atiduos pagarbą jau užmirštiems tų pastatų architektams bei dar kartą iškels visuomenėje klausimą apie šių pastatų meninę vertę bei mūsų santykį su sovietiniu paveldu.