.
2016    03    29

Projekto „Fotofobija“ paroda „Baimės valdymo teorija“ Klaipėdos Fotografijos galerijoje

artnews.lt

Saugus_Selfis

Balandžio 1 d., 18 val. Fotografijos galerijoje, Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro parodų rūmuose, II aukšte (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) atidaroma projekto „Fotofobija“ paroda „Baimės valdymo teorija“. Parodoje dalyvaujantys menininkai: Tomas Daukša, Juozapas Kalnius.

Projekto autorius ir parodos kuratorius – Juozapas Kalnius.

4-osios „Fotofobijos“ projekto parodos „Baimės valdymo teorija“ tikslas – nagrinėti antropologinį mirties ir fotografijos medijos ryšį. Baimės valdymo teorijos teigimu, žmogus trokšta gyventi, tačiau suvokia savo mirties neišvengiamumą ir iš to kyla psichologinis konfliktas. Viena iš priemonių valdyti mirties baimę – kultūra, kuri išaukština žmogų ir išskiria jį iš kitų būtybių. Simbolių sistemos įvairiose pasaulio kultūrose būtinos žmogaus gyvenimo prasmės klausimui spręsti ir leidžia kontroliuoti mirties baimę. Religija ir tikėjimas dažnai siūlo tiesioginį nemirtingumą, kitos kultūros apraiškos – simbolinius: giminės pratęsimas, visuomeninė veikla, buvimas tautos dalimi – nacionalinis identitetas ir pan. Remdamasis jomis, žmogus jaučiasi esantis kažko didesnio ir tauresnio dalimi, kažko, kas egzistuos ir po jo mirties.

Parodoje „Baimės valdymo teorija“ tapytojas Tomas Daukša ir fotografas Juozapas Kalnius analizuoja fotografijos, kaip vienos iš šiuolaikinės kultūros pagrindų, įtaką žmogaus santykiui su mirtimi. Ironiška, tačiau remiantis baimės valdymo teorija, visi kūriniai ir šiai parodai sukurti tam, kad autoriai įprasmintų savo gyvenimą, pakeltų savigarbą bei išliktų kolektyvinėje atmintyje.