.
2016    09    19

Prasideda šiuolaikinio meno festivalis „Kaunas mene"

artnews.lt

anida_yoeu_ali_budistu_vabalas_2015-1

Rugsėjo 23 d., penktadienį, 17 val. M. Žilinsko dailės galerijoje (Nepriklausomybės a. 12, Kaunas) vyks  šiuolaikinio meno festivalio „Kaunas mene” parodos atidarymas. Renginyje  dalyvaus menininkai: Andreas’as Mares’as, Federico Baronello, Rieko Koga, Joëlis Andrianomearisoa, Patricija Gilytė ir kuratorius Jaldunas Hamadas.

Esminis 7-ojo festivalio tikslas – per šiuolaikinių menininkų kūrybą ne vien pažvelgti į globalėjančio pasaulio atveriamas naujas kultūrinio bendradarbiavimo galimybes, bet ir parodyti visuomenei, kaip kultūros atstovai reaguoja, kaip mąsto šiandienos aktualiomis ekologijos, politinio gyvenimo, žmogaus teisių temomis. Todėl šio festivalio programoje – projektai, kalbantys apie aktualius socialinius, politinius, ekonominius, gamtos išsaugojimo, istorinės atminties, menininko, kaip šiuolaikinės kultūros atstovo, santykio su visuomene aspektus.

Pirmą kartą festivalyje „Kaunas mene” tokia plati menininkų (šalių) geografija suteiks galimybes pažinti minėtus aspektus ir kultūras.

M. Žilinsko galerijoje bus galima pamatyti Andreas’o Mares’o (AT), Anidos Yoeu Ali (KH / JAV) / „Studio Revolt” (Pnompenis), Federico Baronello (IT), Rieko Kogos (JP), Patricijos Gilytės (LT / DE), Andriaus Kviliūno (LT), Valdos Verikaitės (LT), Joëlio Andrianomearisoa (MG / FR) kūrinius.

Galerija „Meno parkas”, bendradarbiaudama su Kambodžos galerija „JavaArts” ir medijų laboratorija „Studio Revolt”, pristato Kambodžos ir JAV menininkės Anida Yoeu Ali ilgalaikę instaliaciją „Budistų vabalas”. Tai vienas didžiausių „Kaunas mene” pristatomų projektų, o spalį festivalis pakvies ir į menininkės performansą. „Budistų vabalas” yra pats ambicingiausias mano darbas, kūrybinis mitas, kilęs iš susidomėjimo transcendencija ir kitoniškumu”, sako Anida Yoeu Ali.

Austrų menininkas Andreasas Maresas pristato videokūrinį „Tie – mirštantys tada”, 2016 m. pelniusį pripažinimą projekte „Premio Combat Prize” (Italija). Kūrinys žiūrovą nukelia į 2015 m. vasarą, kai Europa susidūrė su migrantų antplūdžiu ir tuoj pat pasipylusiais žiauriais vaizdais, kuriuos masinė kultūra be skrupulų tiražavo ir eskalavo.

2016 m. festivalis „Kaunas mene” itin daug dėmesio skiria globaliems klausimams. Vienas iš šią temą gvildenančių autorių – Federico Baronello. Jo fotodokumentikos serija „Mineo (Namai Amerikai)” sukurta 2014 m. vasarą didžiausioje karinėje bazėje Viduržemio teritorijoje, buvusiuose JAV karių namuose Sigoneloje, kur įkurtas vienas didžiausių prieglobsčio prašytojų centrų Europoje.

Bendradarbiaudami su galerija „Sabrina Amrani” (Prancūzija), festivalio organizatoriai pristato menininką, kilusį iš Madagaskaro, gyvenantį ir dirbantį Paryžiuje, Joëlį Andrianomearisoa ir jo instaliaciją „Aistros labirintai”. Svaigi dviejų – baltos ir tamsesnės – dalių instaliacija sužadina įvairių emocijų: melancholiją, aistrą, meilę, nostalgiją.

Menininkė Rieko Koga tyrinėja beribes audinio ir siūlo galimybes. Jos kūriniai gimsta iš meditacijos – į juos menininkė įaudžia prisiminimus, išsiuvinėja savo apmąstymus bei norus, taip sukurdama dvasingumu alsuojančius darbus. Ji siuvinėja intuityviai, be jokio išankstinio plano ar dizaino schemos. Menininkė kviečia žiūrovą pasidairyti po jos pasaulį ir atrasti slaptą troškimų sodą, savistabos labirintą.

Patricijos Gilytės kūryba jungia performatyvią skulptūrą, videomeną ir instaliacijas. Savo darbuose ji analizuoja gamtos, kraštovaizdžio ir žmogaus kūno sąveiką. Tyrinėdama „namų” metaforą, ieško vienos ar kitos vietos traukos priežasčių, kurios visad pasirodo esančios utopinės. Galerijos „Meno parkas” menininkės Patricijos Gilytės instaliacija „ORBIS. loop 365″ yra iš 2013 m. pradėto darbų ciklo „Pratęsimas” (angl. „Extension”).

Andrius Kviliūnas priklauso tapytojų kartai, kuri, metusi šalin teptuką ir pagriebusi videokamerą, nepaleidžia jos iš rankų. Jo kūrybai būdingas specifinis siurrealizmo principais paremtas vaizdo konstravimas. Menininką domina universalios temos – žmogaus gyvenimas ir jo prasmė, mirtis, nuodėmė, atpirkimas.

Valda Verikaitė – konceptuali stiklo menininkė, derindama mozaikos, sukepimo, grafikos technikas, medijas, panaudoja struktūriškumo, daugialypiškumo, šviesos atspindžių, įvairių medžiagų bei formų, spalvų sąveikos efektus. Taigi jos darbai – netradiciniai stiklo sprendimai, susipynę su šiuolaikinėmis medijomis. Kūriniai yra įvairių siužetų, bet vyrauja populiariosios kultūros, naudotų daiktų ir vaizdinių perfrazavimo tematika.

Šiuolaikinio meno festivalis „Kaunas mene” – vienas iš stambiausių nuo 2008 m. Kaune vykdomų šiuolaikinio meno projektų. 2003-2015 ir 2016-2018 metais Kultūros ministerija patvirtino festivalį  programos „Lietuvoje rengiami tęstiniai tarptautiniai meno renginiai” sąraše.

Paroda veiks iki spalio 30 d.

Kitos festivalio parodos:

19:00, galerija „POST”
(Laisvės al. 51 a, 4 aukštas, Kaunas)

Xaro Castillo (Ispanija)/ galerija TPK (Barselona);
Youki Hirakawa (Japonija) / galerija „White Rainbow”
(Londonas, Anglija);
Agnė Jonkutė (Lietuva) / galerija „Meno parkas”;
Ulrichas Kochinke (Vokietija);

17:00, Kauno fotografijos galerija
(Vilniaus g. 2, Kaunas)

Giorgi Maghradze (Gruzija) /
kuratorė Ieva Vitkauskaitė (Lietuva);
Kyoung-Jae Cho (Pietų Korėja);
Chen I-Chun (Taivanas), Hsu Chia-Wei (Taivanas) /
galerija „Liang Gallery” (Taipėjus, Taivanas);

18:00, galerija „Meno parkas”
(Rotušės a. 27, Kaunas)

Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė (Lietuva);
Pranciškus Brazdžiūnas (Lietuva);
Marianas van der Zwaanas (Portugalija);
Benediktas Braunas (Vokietija) /
galerija „Eigenheim” (Berlynas, Veimaras);

2016 09 25 / SEKMADIENIS

16:00, Kauno kino centras „Romuva”
(Laisvės al. 54, Kaunas)

Tarptautinio videomenininkių kolektyvo „FemLink-Art” video-koliažų MOTERIS ir PROTESTAS pristatymas. Trukmė ~ 2 val. Renginyje dalyvaus projekto iniciatorė ir kuratorė Véronique Sapin (Prancūzija).

Nuo rugsėjo 28 d. videokoliažai bus rodomi galerijoje „POST”.

Festivalio kuratoriai: Konstantinas Bayeris (Vokietija), Jaldunas Hamadas (Ispanija), Yukiko Ito (Japonija), Dana Langlois (Kambodža), Giedrė Legotaitė (Lietuva), Laura Lygaitytė (Lietuva / Taivanas), Lina Mikalauskienė (Lietuva), Airida Rekštytė (Lietuva), Véronique Sapin (Prancūzija), Ieva Vitkauskaitė (Lietuva)

Festivalio vadovas: Arvydas Žalpys

Iliustracijoje: Anida Yoeu Ali, Budistų vabalas, 2015