.
2015    02    10

Paskaita apie lietuvių ir JAV šiuolaikinės muzikos sąsajas NDG

artnews.lt

sarunas_nakas

Nacionalinėje dailės galerijoje pirmą kartą Lietuvos žiūrovams pristatoma žymios JAV lietuvių menininkės Aleksandros Kašubos (g. 1923) kūryba. Čia eksponuojama unikali skulptūrinė tampraus audinio ir neono šviesos instaliacija „Spektro užuomina“, kuri, bendradarbiaujant su menininke, buvo įgyvendinta pagal 1975 m. jos projektą „Užuomina“.

Siekdama atverti A. Kašubos kūrybos sąsajas su su platesniu moderniosios kultūros kontekstu, Nacionalinė dailės galerija kviečia lankytojus į išskirtinį renginį.

Vasario 12 d. 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje kompozitorius, atlikėjas ir muzikos kritikas Šarūnas Nakas kalbės apie šiuolaikinės lietuvių ir JAV muzikos sąsajas. Paskaitoje-perklausoje, jis aiškinsis, kaip vos dešimtmečiu pavėlavusios amerikiečių minimalistinės muzikos mados nuo 1975 metų prasiskverbė į Lietuvą ir čia įsitvirtino neįtikėtinai ilgam laikotarpiui. Sužinosime, jog tai, kas JAV užgimė kaip garažinės ir klubinės kultūros fenomenas, Lietuvoje gana greitai tapo elitinės kūrybos reiškiniu. O skirtinga politinė ir socialinė aplinka netrukdė rastis panašaus skambesio muzikai, abiejose Atlanto pusėse oponavusiai filharmoninei patetikai ir avangardistinei desperacijai, o Lietuvoje – dar ir oficiozinei socrealizmo doktrinai.

Paskaita-perklausa vyks lietuviu kalba, įėjimas nemokamas. Paskaitos-perklausos klausytojai taip pat galės aplankyti Aleksandros Kašubos instaliaciją „Spektro užuomina“ (1975-2015).

Nuotraukoje: Šarūnas Nakas. Karolinos Jakaitės fotografija.