.
2014    10    26

Paroda „Milžinai. Suvenyrai“ Vilniaus galerijoje „Akademija“

artnews.lt

Plakatas_akademija

Spalio 27 d. 18 val. galerijoje „Akademija“ (Latako g. 2, Vilnius) atidaroma paroda „Milžinai. Suvenyrai“.

2013 metais mažytis kurortinis Sierre miestelis Šveicarijos Alpėse tapo vieta, kurioje menininkai Arūnas Gudaitis, Juozas Laivys, Konstantinas Bogdanas, Laura Stasiulytė, Petra Köhle kartu su Nicolas Vermot Petit-Outhenin ir Sarah Hendrickx skirtingu metu apsilankė, prasilenkė ar geidė būti. Jie žinojo vieni apie kitus ir dabar net gali turėti nesutiktiesiems priklausančių daiktų ar minčių. Skirtingais būdais ir per skirtingas patirtis ši erdvė sukūrė aplinkybes menininkams veikti ir po metų įgyvendinti susitikimą/parodą, kaip keliautoją-milžiną-suvenyrą, Vilniuje.

Poetės ir kultūrologės Susan Stewart knyga On Longing (1984) – dovana atminčiai, atsivijusi po laiko – išjudino akmenis, surinko ištrūkusių įvykių suvenyrus, sutraukė menininkus revizuoti istorijas, nustumtas į privatų laiką.

Krypuojantys  akmenys, knyga be vietos,  vaikštančios miniatiūros, promenadai ir drugeliai, pakibusios telekabinos, skraidantys prasilenkiantys menininkai, judantys žybsėjimai, kalbančios atvirutės, slenkančios kameros, fiziniai ir mentaliniai persikėlimai, vieta tarp smaragdinių eršketų ir Starbucks Americano. Ten kur jie turėjo būti vakar yra čia šiandien. Jo ten niekada nebuvo.

Parodos dalyviai: Arūnas Gudaitis (Vilnius, Lietuva), Juozas Laivys (Narvaišiai, Plungės rajonas, Lietuva), Konstantinas Bogdanas (Vilnius, Lietuva), Laura Stasiulytė (Vilnius, Lietuva), Petra Koehle ir Nicolas Vermot Petit-Outhenin (Ciūrichas, Šveicarija), Sarah Hendrickx (Antverpenas, Belgija).

Paroda veiks iki lapkričio 8 d.

Galimybę menininkams susitikti Sierre suteikė Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija, Valais kantono meno mokykla (ECAV) ir Šveicarijos menų taryba Pro Helvetia (projektas On Hosting and Displacing, 2012-2013), o Vilniuje – Lietuvos kultūros taryba ir VšĮ Mene.