.
2016    07    11

Martin Sampedro paroda ,,Latente” POST galerijoje

artnews.lt

cibeles

Liepos 21d. 19 val. POST galerijoje (Laisvės al. 51a.) bus atidaryta Martin Sampedro paroda ,,Latente” (Paslėpta). Ciklas rodomas negatyvu, o žiūrovas, mobiliojo dėka, gali papildyti savo patirimus. Taikant negatyvo efektą Jūsų fotoaparate, galite tyrinėti vaizdus ir atskleisti jų paslėptą turinį.

Latente” tai naujausia Martin Sampedro paroda, kurioje menininkas tiria, pasitelkiant šiuolaikines technologijas, fotografijos ateitį. „Latente” tai ne tik didžiųjų fotografijos meistrų pagerbimas – tai mistinė kosmogonija, siekianti atskleisti paslėptą pasaulį, kuris slypi tarp naujų kūrybos būdų ir žmogaus vaizdų suvokimo.

Martin Sampedro sukurta ikonografija nukelia mus į menininko atmintį, kur esame pakviesti atrasti paslėptą ir stebuklingą pasaulį, kuriame jis tiria įvairius šviesos bei formos aspektus, o taip pat pačią fotografiją kaip mediją. Ir jeigu ankstesniuose darbuose menininkas kalbėjo apie Išplėstą tapybą, ciklas Latente siekia iš naujo apibrėžti fotografijos mediją, parodyti groteskišką terpės žaidimą. Čia menininkas atsisako fotokameros (kaip tą darė epiniu momentu Manas Rėjus, kurdamas Rayogramas), kad sukurtų įsivaizduotus ir susilietus portretus (kaip tą kažkada darė Robertas Mapplethorpe) arba susijungusius kūnus (kurie primena Hanso Bellmero manekenus).

Šioje parodoje žiūrovai susiduria su estetiškai nuostabia visata, kurioje menininkas poetiškai pristato Genesis, kuri niekada neegzistavo.

Nors nuotraukos primena klasikinius portretus, kuriuose tiriami tiek grožio, tiek erotikos klausimai, paroda yra papildyta interaktyvumo ir savotiško žaidimo aspektu, kuris leidžia žiūrovui atskleisti tai, kas slypi po atspausdintais ant popieriaus vaizdais.

Martin Sampedro gimė spalio 12 dieną, 1966 metais, Santandere.

Jo aistra fotografijai prasidėjo ankstyvioje vaikystėje, kai jis pradėjo daryti analogines fotografijas, su kuriomis laimėjo pirmuosius prizus. Po persikėlimo į Madridą, jis tapo fotografijos mokyklos „The Slaughterhouse” direktoriumi.

Vėliau jis pradėjo dirbti su įvairiomis reklamos agentūromis. Jo žymiausios komercinės kampanijos pelnė daug tarptautinių apdovanojimų, o Martin tapo plačiai žinomu automobilių fotografu, kurdamas kampanijas tokioms įmonėms kaip Ford, Toyota, Hyundai, Kia, Mercedes ar Jaguar.

Sampedro meninė veikla remiasi eksperimentavimu ir intensyviais kritiniais tyrimais, daugiausia pasinaudojant žmonių figūromis ir skaitmeninėmis kūrimo technikomis. Todėl jo kūryba dažnai yra vadinama Naująja fotografija.

Jo paskutiniai darbų ciklai – Interior Ulterior (Paslėpti interjeriai), The Strangeness of Existence (Egzistencijos keistumas) ar Blue Bloods (Mėlynas kraujas) – parodo menininko siekį sujungti skirtingus egzistencijos aspektus ir patvirtinti intuiciją kaip naujų vaizdų kūrimo pradą.

Diego Alonso

J. Kaplevski

 Paroda veiks iki rugpjūčio 13 d.