.
2018    03    05

Manto Maziliausko kūrybos paroda „Šviesmetis. architektūra * daiktai * erdvė“ Vilniaus Rotušėje

artnews.lt

Kovo 5 d. 18 val. Vilniaus Rotušėje atidaroma Manto Maziliausko kūrybos paroda „Šviesmetis. architektūra * daiktai * erdvė“. Uždarymas – kovo 31 d. 16 val.

„Tai šviesaus meto įvykis, vienas iš Lietuvos šimtmečių. Dabartinis.
Ir asmeninė 40 metų kūrybinė atsakomybė – sargyba – gyvybė.
Į pavasarį virtęs metas ir… nauji vartai – galimybė.
Šviesmetis atsiveria kaip akys akimirkai.

Pirmą kartą Vilniaus Rotušė apjungiama instaliatyvia erdve per tris aukštus. Kuriama pasitelkus architektūrą, sutiktus medinius daiktus-pakeleivius ir muziką. Vertikaliai dėstomas triptikas, pakviečia į tikros ir kuriamos bereikšmės šviesotamsos meno prasmės ieškojimo apeigas.

Tamsioje pirmo aukšto erdvėje įsikuria pirmoji dalis – PROJEKTAS, kuris erdvę atveria kaip tyliai skambantį skliautuotą nakties tunelį, tarsi kelionę mėnesienos pasakoj, su šimtais švieselių, atsimerkusių architektūros projektų nuotraukomis ir naktiniu maketų miestu…
Pakilus dešiniaisiais Rotušės laiptais į antrą aukštą, pilkojoje erdvėje įsikuria antroji dalis – IKONŲ SALĖ. Šioje instaliacijos dalyje dominuoja medis. Atsigręžiama į miško idėją kaip pirmapradę, kasdienę ir projekcinę mūsų esaties tikrovę.

Ir trečioji erdvė, į kurią pateksime už kolonų apsidės siaurais laipteliais kildami iki Rotušės balkono, stiprios šviesos ir vizijų dalį – SAPNAS.

Mantas Maziliauskas