.
2015    11    25

ATŠAUKTAS! Ievos Misevičiūtės teatrinis performansas „Liežuvio doktoratas | Tongue PhD“ Lietuvos nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje

artnews.lt

miseviciute

DĖMESIO, mieli žiūrovai! Dėl menininkės patirtos fizinės traumos, performansas gruodžio 1-2 d. neįvyks. Premjera Vilniuje nukeliama kitiems metams, preliminariai gegužę, dėl užimto atlikėjos grafiko. Premjera Niujorke, vasario 10-11 d. neatšaukiama.

Gruodžio 1 d., antradienį, 20 val. ir gruodžio 2 d., trečiadienį, 17.30 val. Lietuvos nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje (įėjimas iš Odminių g.) vyks Ievos Misevičiūtės teatrinis performansas „Liežuvio doktoratas | Tongue PhD“.

Bilietai parduodami ŠMC kasoje (Vokiečių g. 2) ir renginio vietoje prieš pasirodymą. Bilieto kaina 4,64 Eur.

Performansas vyks anglų kalba su vertimu į lietuvių kalbą.

Liežuvis – gyvūniškumo prisiminimas, instinkto išraiška, tačiau taip pat ir įrankis, kuriuo išreiškiame savo žmogiškumą kalbėdami. Performansą Liežuvio doktoratas | Tongue PhD (2015) sudaro dešimt skyrių, kiekviename tiriamas vis kitas liežuvio, kaip pirminės metaforos, lygmuo.

Liežuvis – tai tiltas tarp nesąmoningumo ir protavimo. Kuo labiau iškišamas liežuvis, tuo labiau socialiai neprideramai tai atrodo. Performanse Liežuvio doktoratas | Tongue PhD akademinis žodynas nuslysta į poetinį, gyvūnišką registrą, o jame persipina animalistinių ritmų formulės ir vaizduotės padarai, gurgiantys savo terpėse.

Naujame Ievos Misevičiūtės solo pasirodyme susilieja fizinio teatro, akademinės spekuliacijos, šokio ir butoh [jap. 舞踏] elementai, kartu pasitelkiami apginti daktaro disertaciją.

Idėja, tekstas, skulptūros, choreografija ir scenografija – Ievos Misevičiūtės
Kūrybos konsultantė, butoh ir judesio technikos trenerė – Vangeline
Šviesų dailininkas – Eugenijus Sabaliauskas
Kompozitorius – Gediminas Žygus; muzika – Gedimino Žygaus, Sebastiano Butto ir Charlie‘o Murray‘aus
Scenarijaus bendradarbis – Michaelas Portnoy’us
Kostiumas – „threeASFOUR
Scenografijos išpildymas – „Arts Centre Buda
Scenografijos asistentai – Lucia Love Martin Mooney ir Ryanas Patrickas Martinas
Konsultavo ir kuravo – Maaike Gouwenberg
Prodiuserė ir kuratorė – Monika Lipšic
Trukmė: 1 val.

Premjera Vilniuje vyks 2015 m. gruodžio 1–2 d.
2016 m. vasario 10–11 d. pasirodymas vyks galerijoje The Kitchen, Niujorke.
Ieva Misevičiūtė (g. 1982) yra Niujorke gyvenanti performanso menininkė, dirbanti vizualiųjų menų ir teatro srityse, įgijusi du magistro laipsnius – kultūros analizės ir politikos mokslų – Kauno ir Amsterdamo universitetuose. Menininkės teigimu, diplomo gynimas – vienas įspūdingiausių performansų, sutinkamų akademiniame pasaulyje. Visą jaunystę ji dirbo cirke, yra įvaldžiusi įvairias judesio ir improvizacijos technikas. Šiandien Ievos Misevičiūtės pasirodymų geografija itin plati. Štai tik keletas vietų, kur menininkė surengė pasirodymus: „MoMA PS1“, „The Kitchen“, Niujorkas; „Time-Based Art Festival“, Portlandas; „Beursschouwburg“ teatras, Briuselis; „dOCUMENTA (13)“, Kaselis; „de Appel“ meno centras, Amsterdamas; Georges‘o Pompidou centras, Paryžius; „Performa 09“, Niujorkas; „Le Mouvement: Performing the City“, Šveicarija ir kt. Menininkės praktika jungia fizinį teatrą, šokį, stendapą, butoh, spekuliatyvią akademinę kalbą ir skulptūrą.

Šiuolaikinio meno centro pristatomas performansas Liežuvio doktoratas | Tongue PhD gruodžio 1–2 dienomis bus rodomas Lietuvos Nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje. Daugiau informacijos www.cac.lt, el. paštu monika@cac.lt ir tel. +370 672 26757

Gruodžio 5–6 d. Menų spaustuvėje menininkė ves kūrybines dirbtuves pavadinimu Giluminės kaskados.

Kūrybinių dirbtuvių metu patariama dėvėti patogią aprangą. Registracija: el.p. monika@cac.lt
Daugiau informacijos apie dirbtuves: http://cac.lt/lt/other/general/15/7932


Performansas Liežuvio doktoratas | Tongue PhD sukurtas ŠMC kvietimu, rengiamas bendradarbiaujant su festivaliu „Playground“ ir yra ES programos „Kūrybiška Europa“ remiamo projekto „Corpus“ dalis. Projekto pristatymą Vilniuje remia Lietuvos kultūros taryba. „Corpus“ yra tarptautinis institucijų tinklas, inicijuojantis ir prodiusuojantis performanso meno kūrinius. Tinkle dalyvauja institucijos „Bulegoa z/b“ , Bilbao; „If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution“, Amsterdamas; festivalis „Playground“ („STUK“ ir „M“ muziejus“), Levenas; „Tate Modern“ muziejus, Londonas; „KW“ šiuolaikinio meno institutas, Berlynas; ir Šiuolaikinio meno centras, Vilnius. Daugiau informacijos apie „Corpus“: www.corpus-network.org