.
2012    09    24

Estų menininkės Eves Kask paroda „EE Estonian Express. Tikroji sėkmės istorija“ galerijoje „Kairė – dešinė“

artnews.lt

Rugsėjo 25 d., antradienį, 18.00 val..  Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė – dešinė“ (Latako g. 3, Vilnius) pristatoma estų menininkės Eves Kask kūrybos paroda „EE Estonian Express. Tikroji sėkmės istorija“.

Paroda EE Estonian Express. Tikroji sėkmės istorija“ – tai 2009 metais Talino parodų salėje rodytos ekspozicijos „Estijos veidas” (kurat. Eve Kask) tęsinys. Parodoje Vilniuje menininkė pristatys pastarojo dešimtmečio kūrybą – nuotraukas, piešinius ir video darbus.

Renginio pavadinimu Eve Kask tikslingai atkartoja populiaraus Estijos savaitraščio pavadinimą – „EE Estonian Express“. Pasak autorės, šis, pirmą kartą prieš 24 metus išleistas leidinys, įkūnija „estiškos svajonės“ metaforą. Mat estai, būdami viena mažiausių pasaulio tautų, labai mėgsta būti matomi. Kaip teigia Eve Kask, garsi Estijos valdžios svajonė – pakliūti tarp penkių turtingiausių Europos šalių, nors visiems aišku, jog tokiam mažam gyventojų skaičiui išlaikyti valstybę yra didelė prabanga. Kaip ir kitose šalyse, Estijoje vis dar populiarios materialios vertybės. Modernus ir sėkmingas estas, anot autorės – tai ambicingas darboholikas. „Mes nuolat ieškome savo Nokia – produkto arba prekės ženklo, dėl kurio Estija būtų pripažinta visame pasaulyje. Kartais mes galvojame, kad suradome jį – tai e-faktorius arba IT (tame tarpe Skype) ir, taip vadinama, e-valstybė (E-stija!). Netgi kalbame apie kibernetinę higieną“ – teigia autorė. Kaip antonimą elektroninės valstybės įvaizdžiui konstatuoja, jog „daugumos estiškų pavardžių reikšmės yra kilusios iš gamtos – pavyzdžiui Kivi reiškia akmenį, Kask reiškia beržą ir yra trečioji pagal populiarumą tarp pavardžių reiškiančių medžius. Taigi mes esame miško žmonės“.

Paroda veiks spalio 13 d.