.
2013    04    30

Edukacinis audiovizualinis projektas „Kaip skamba kinas“ NDG

artnews.lt

muzika_kine

Gegužės 2 d., ketvirtadienį, 16 val., Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje  vyks edukacinis audiovizualinis projektas „Kaip skamba kinas“.

Kino filmuose dažniausiai esminė mintis sukasi apie filmo pagrindinius veikėjus ir retai kada atkreipiamas dėmesys į muziką, kuri, netgi garsiniame kine, lydi herojus. Todėl šį kartą norima parodyti reikšmę muzikos, kuri nebyliajame kine sukuria itin didelę dalį filmo nuotaikos. Šiam tikslui buvo nuspręsta pristatyti muziką kine ne tik teorine, tačiau ir praktine prasme, bei pademonstruoti kaip tai vyksta gyvai.

Renginio programa:

I dalis: Mindaugo Urbaičio paskaita apie muziką kine.

II dalis: Nebylaus filmo „Ašerių namų žlugimas“ demonstravimas su gyvu įgarsinimu.
Gros Giedrius Vaznys – klarnetas, Linas Šalna – obojus, Eglė Kaunietytė – smuikas, Monika Kiknadzė – altas, Dominykas Digimas – violončelė, Paulius Pancekauskas – fortepijonas.
Gyva elektronika – Edmundas Seilius, Matas Drukteinis.
Dirigentas – Karolis Variakojis
Muzika – Mato Drukteinio ir Edmundo Seiliaus.

Kino filmas „Ašerių namų žlugimas“ (pran. klb. „La chute de la maison Usher“,1928 m.) dar 1995 metais vieno iš įtakingiausių kino kritikų Rogerio Eberto buvo įtrauktas į „visų laikų geriausių“ arba dar kitaip „must see“ filmų sąrašą. Pats filmas yra paremtas Edgaro Alano Po trumpa siaubo istorija tokiu pačiu pavadinimu, kuris buvo pastatytas dar 1928 m. Groteskiška ir bauginanti istorija apie namus, kuriuose sielos nesiilsi. Pagrindiniai kino filmo aktoriai: Jean Debucourt (filme – seras Roderikas Ašeris), Marguerite Gance (filme – Madleid Ašer) ir Charles Lamy (filme – svečias Alanas).

Pagrindinė II-osios dalies koncepcija yra parodyti puikų prancūzų kino šedevrą įgarsintą būtent jam parašyta muzika, atliekamą šiuolaikinės muzikos jaunųjų kūrėjų komandos Mato Drukteinio, Edmundo Seiliaus ir ansamblio „Sinestesis“ gyvai.

Kompozitorius Matas Druktenis sako: „Muzikinio filmo takelio kompozicijai pasirinkta instrumentinė sudėtis – klarnetas, obojus, smuikas, altas, violončelė ir klavišiniai. Taip pat bus naudojama gyva elektronika. Tokia sudėtis puikiai tembriškai tinka atskleisti filmo siužetą bei stilistiką. Gyvos elektronikos elementai bus naudojami ne tik perteikti mistines filmo siužeto vietas, skirti konstruoti svarbius leitmotyvus, bet ir idėjiškai leis kitu, galbūt naujovišku, kampu, ir tikriausiai apibrėžiant lokaliai, pažiūrėti į XX a. pirmoje pusėje sukurtam nebyliam filmui šių dienų laikais sukomponuotą muziką.“

Projekto metu atliekama muzika, tai šiuolaikinės bei klasikinės muzikos kolaboracijos pavyzdys. Čia susijungs du skirtingų stilių atstovai, kurie kiekvienas atitinkamai stengsis atkurti nuotaikas, pojūčius per muziką, natas, bei instrumentus, atlikėjų pirštais. Muzikos pagrindinis tikslas užpildyti tuštumą, paliktą žodžių, balsų nebuvimo kine. Balso, žodžio ar pokalbio imitacija instrumentais, tik padėtų žiūrovams labiau įsitraukti į kino scenarijaus tėkmę.

Įėjimas į renginį nemokamas.