.
2012    02    28

„Žaidėjai“ - Alex Cecchetti ir Liudvikas Buklys ŠMC kino salėje

artnews.lt

Vasario 29 d., trečiadienį, 18 val. Šiuolaikinio meno centro Kino salėje (Vokiečių g. 2, Vilnius) vyks Alex Cecchetti ir Liudviko Buklio performansas Žaidėjai (I giocatori).

Žaidėjai – tai tęstinis italų menininko Alexo Cecchetti performansas, kurį atlikdamas jis kiekvieną kartą susitinka su vis kitu menininku. Nuo 2007 metų šioje serijoje dalyvavo Vanessa Billy, Etienne Chambaud, Julia Cima, Christian Frosi, Mark Geffriaud, Gyan Panchal, Diego Perrone, Falke Pissano, Alexandre Singh. Vilniuje Alex Cecchetti susitiks su menininku Liudviku Bukliu.

Kai pasikviečiu žaidėją, žaidimas dažniausiai vyksta ant stalo. Kai žaidimas vyksta ant stalo, stalas dažniausiai būna kvadratinis, kartais – aukso pjūvio proporcijos stačiakampis, bet yra tekę žaisti ir prie trikampių bei šešiakampių stalų, stalų su dviem kojomis ar išvis be kojų. Kitais atvejais stalą atstodavo paprasčiausia linija. 

Žaidėjai atvyksta su lagaminais, kurie dažnai būna tiesiog krepšiai arba, kartais, kartoninės dėžės. Juose jie turi objektų, bet ir tai ne visuomet. Yra buvę žaidėjų su tiek objektų, kad išsirinkti iš jų vieną jiems užtrukdavo visą gyvenimą, o yra buvę ir žaidėjų be objektų, kaip ir žaidėjų be lagaminų, o ir lagaminų be žaidėjų. Bet jei yra du žaidėjai, kažkuris iš jų turi žengti pirmas. Žaidėjai, žinoma, nežino taisyklių, jų nežino ir pats žaidimas, tad kartais gana ilgai užtrunka, kol kažkas įvyksta. Žaidimas atrodo gana chaotiškas visose savo stadijose. Bendrais bruožais tariant, stengiesi atsakyti į kito žmogaus objektus; dažnai tenka tiesiog tvarkyti padarytą žalą. Daužai, gręži, karpai ir vėl siuvi. Kaip ir bet kuris kitas žaidimas, šis turi pabaigą, tačiau kadangi taisyklių nėra ar, tiksliau, jos kaskart kitaip rekonstruojasi, priežastis, dėl kurios viskas turėtų baigtis, priklauso tik nuo žaidėjų, nuo to, kaip gerai jie suprato žaidimą ir jo taisykles. Taisyklės suprantamos ir kuriamos tuo pat metu, kai žaidžiama, nes žaidimas kuriamas jį suprantant, panašiai kaip tai, ką pieši, atsiranda tik tada, kai pieši, niekada ne anksčiau.

Alexo Cecchetti performansą Vasara nėra žiemos prizas vasario 28 – kovo 1 dienomis atlieka Rūta Junevičiūtė. ŠMC dėkoja Mesijui Kudirkai ir Dovydui Stančiui, atlikusiems šį kūrinį vasario 21–26 dienomis, bei Eglei Čičinskaitei, Aleksui Knutovui, Ritai Mačiliūnaitei, Artūrui Miknaičiui, Norai Petročnko, Dmitrij Poleščiuk ir už jų balsus kūrinyje Katastrofa yra prieglobstis.
Šie renginiai yra Alex Cecchetti parodos Baimėj ir nuostaboj dalis. Daugiau informacijos apie parodą rasite čia http://cac.lt/lt/exhibitions/current/5612

Dvi performanso Baimėj ir nuostaboj dalys bus atliekamos bei filmuojamos kovo 10 dieną 15 val. Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro fojė, kovo 15 d. 17.30 – A. Mickevičiaus bibliotekos didžiojoje skaitykloje.

Iliustracija: Alex Cecchetti ir Mickael Phelippeau. Du magai (I giocatori / Le joueurs), Jeu de Paume nacionalinė galerija, Paryžius, 2011