.
2016    02    29

Vytenio Tolučio paroda „Tarpinė stotelė“ Vilniaus grafikos meno centro ekspozicijų salėje „+“

artnews.lt

Taburete_Vytenis Tolutis

Kovo 1 d. (antradienį), 18 val. Vilniaus grafikos meno centro ekspozicijų salėje „+“ atidaroma Vytenio Tolučio paroda „Tarpinė stotelė“.

Vytenis Tolutis domisi eksperimentine grafika ir skirtingomis jos išraiškos formomis. Tai paskatino tiesioginio paviršiaus atspaudų serijos atsiradimą. Ant juodos drobės perkeliami artimos praeities ir kartu istoriniu paveldu tapę kasdienybės objektai. Šiuo meniniu projektu siekiama per atspaudus kelti klausimus apie santykį su paveldėtomis istorijomis ir atkreipti dėmesį į kasdieninių daiktų grožį.

Meninio projekto metu buvo renkami žmonių gyvenseną atspindintys ir jų naudojimo žymes turintys daiktai. Pasak autoriaus, paveldime labai daug daiktų, kuriuos atsirenkame: vienus išmetame, sunaikiname, kitus išskiriame ir saugome tiek patį daiktą, tiek su juo susietus prisiminimus. Daiktų atspaudai šiame projekte tampa atminties artefaktais, kurių pagalba siekiama išsaugoti istorijas, perkurti tai, kas paveldėta ir kurti istorijos tęsinį.

Tiesioginiu paviršiaus atspaudu Tolutis vadina strappo technika grįstą metodą, kai naudojant klijus ir drobę nuimamas bet kokio tūrinio objekto paviršinis sluoksnis. Sąveikaujant drobei ir objektui ploktšumoje atsiranda atvaizdas.

Organizatorius Vilniaus grafikos meno centras

Rėmėjas Lietuvos kultūros taryba

Paroda veiks iki kovo 26 d.