.

Vytauto Jurkūno piešinių paroda „APD (Apaštalų darbai)“ VGMC

Rugsėjo 8 d., 17 val., VGMC ekspozicijų salėje + (Latako g. 3, Vilnius) atidaroma Vytauto Jurkūno piešinių paroda „APD (Apaštalų darbai)“.

Parodos sumanymas autoriui gimė bevartant iliustruotą Naujojo Testamento istorinę knygą „Apaštalų darbai“, kurioje aprašomi Šv. Pauliaus ir Šv. Petro evangelijos skelbimo darbai. Pasak Jurkūno, skaitant istoriją, žinomi įvykiai ir atpažįstami veikėjai kelia jausmą lyg plauktum pasroviui puikiai žinomu, nedaug iliustruotu, bet tuo pačiu nuotykingu ir paslaptingu maršrutu – visa tai puiki medžiaga piešėjui. Šį pasakojimą dailininkas vadina virsmo istorija: Saulius tampa Pauliumi, judėjas – krikščioniu, pranašas – kankiniu. „Piešiau įpusėjusį veiksmą, kuris prasidėjo, bet dar nežinia, kuo baigsis. Saulius nuvirto nuo arklio, bet žemėn dar nežnektelėjo. Šv. Petro keliamas luošys stojasi, bet nežinia, ar paeis. Tai – lyg žingsnis per slenkstį į kitokią būtį“ – teigia Jurkūnas.

Ekspozicijoje rodoma anglimi, tušu ir kreida atliktų 17-os naujausių Jurkūno piešinių serija bei pluoštas ją lydinčių eskizų. Autoriui magėjo išbandyti optinį virsmą – kaip juodos anglies taškai susijungia į dėmes, šios virsta detalėmis, įsiliejančiomis į vaizduojamas figūras, daiktus ar krintančius šešėlius. Jurkūnas nepraleidžia progos ir provokuoti žiūrovą – išpjovos piešiniuose, išlendantys spalvoti pakraščiai veikia tarsi užuomina, kad kitoje piešinio pusėje yra dar kažkas paslėpto ir nežinomo.

Organizatorius Vilniaus grafikos meno centras

Rėmėjai LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba,

Lietuvos dailininkų sąjunga, Lietuvos rytas

Paroda veiks rugsėjo 8–26 dienomis.

Darbo laikas II–V 11–18 val., VI 11–15 val.