.

Vokietijos menininkų paroda „NeDiskretiška: intymumo problema“ Dailininkų sąjungos galerijoje

Birželio 17 d., penktadienį, 18 val. Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) atidaroma Vakarų Vokietijos dailininkų sąjungos menininkų paroda „NeDiskretiška: intymumo problema“.

Parodos menininkai: Jochem Ahmann, Renate Behla, Vera Drebusch, Satomi Edo, Regina Friedrich-Körner, Setsuko Fukushima, Zahra Hassanabadi, Jonas Hohnke, Gudrun Kattke, Evangelos Koukouwitakis, Anne Kückelhaus, Ulrich Langenbach, Renate Löbbecke, Christoph Platz, Johanna Schwarz.

Parodos kuratorės: Regina Friedrich-Körner, Renate Löbbecke.

Penkiolika parodos menininkų užduoda klausimą – kaip menas gali atsiliepti į sudėtingą intymumo problemą? Ši tema paskatino menininkus atrasti asmeninių ir specifinių jos sprendimo būdų. Tai tęstinis procesas – tema plėtojama jau ne vienerius metus (nuo 2016 m.), o kartu auga ir dalyvaujančių autorių bei kūrinių skaičius.

Kas mums yra intymu? Ne vienas pirmiausia pagalvoja apie asmeniškiausias ir privačiausias sritis, tokias kaip subjektyvus kūno suvokimas, vidinė dvasios būsena ir bet kokios formos artumo klausimas. Tačiau tik per ribų žymėjimą ir akistatą su kitais žmonėmis bei išoriniu pasauliu atrandamas suvokimas apie savąjį subjektyvų intymumą. Šios ribos yra akivaizdžiai pasislinkusios, dažnai nepaisomos arba sunkiai kontroliuojamos, ypač skaitmeniniame pasaulyje. Intymumo klausimas galioja ir pačiam meninio darbo procesui. Kiekvienas kūrybinis veiksmas yra galimai susijęs su asmeniškumo atskleidimu ir kartu tolstančia prieiga prie išorinio pasaulio.

Menininkai nefamiliariu žvilgsniu žvelgia į kūną, kiti užsiima jo uždengimu, intervencijomis į aplinką – tiek privačioje, tiek viešoje erdvėje. Išraiškingos formos naudojamos ne tik asmeniniams prisiminimams ir intymioms patirtims atskleisti, bet ir kalbėti apie besiskverbiančio išorinio pasaulio grėsmes intymiai sferai.

Paroda „NeDiskretiška: intymumo problema“ jau buvo surengta įvairiose Vokietijos meno erdvėse. Parodos atidarymo Dailininkų sąjungos galerijoje metu dalyvaus parodos kuratorės ir autoriai.

Vakarų Vokietijos dailininkų sąjungos menininkų paroda „NeDiskretiška: intymumo problema“  vyks iki liepos 17 d. Parodos lankymas – nemokamas.

Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.

Galerijos darbo laikas: II-V 11–19, VI 11–16