.

Vilniuje vyks judesio raiškos tyrinėjimo seminarų serija „Guma“: tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems

Prasideda dar vienas judesio raiškos tyrinėjimo seminarų serijos „Guma“ sezonas. Atvirose skirtingo pasirengimo dalyviams dirbtuvėse šiais metais įvairiais tyrimų metodais ir kūrybos principais dalinsis du šokio ir performanso meno kūrėjai: Liza Baliasnaja bei Andrius Mulokas.

Lizos Beliasnajos seminaro „O jei jie nežino, kad jie žino?“ vedami užsiėmimai vyks dvi dienas – spalio 13 d. iki spalio 14 d. Vilniaus Kirtimų kultūros centre. Šis seminaras nemokamas ir atviras visiems norintiems.

2021–2023 m. Liza Baliasnaja kartu su Christine De Smedt ir Theo Livesey vykdė tiriamąjį ir kūrybinį projektą. Tyrimas prasidėjo nuo sąvokos „žemo intensyvumo smurtas“ tyrinėjimo išsivystė į kolektyvinio mąstymo bei choreografinių įrankių sukūrimą. Seminaro Kirtimų kultūros centre metu dalyviai susipažins su kai kuriomis šio tyrimo metu sukurtomis meninėmis praktikomis.

Mąstant apie sąvoką „mažo intensyvumo smurtas“, bandoma užfiksuoti tokį smurtą, kuris nepadaro žalos iš karto, bet laikui bėgant ir pasikartodamas, kaip erozijos procesas, veda į įvairias naikinimo formas. Kasdien, mažomis dozėmis ir kaupiamuoju būdu registruojame jį ir nematome; mes jį patiriame, liudijame ir įamžiname. Mažo intensyvumo smurto formos dažnai nepastebimai keičiasi, todėl beveik neįmanoma suvokti jų visumos.

Mažo intensyvumo smurtas yra kažkas, su kuo kiekvienas esame artimai susipažinę, nes esame gyvi, bandome bendrauti vieni su kitais ir suprasti mus supantį pasaulį. Kalbėdami apie tokio pobūdžio smurtą, daugiausia dėmesio skirsime mažo intensyvumo smurtui, kuris įsigalėjęs kalboje ir per kalbą. Bandysime suprasti struktūras, formas ir laikinumus, per kuriuos smurtas pasireiškia tarpasmeniniame bendravimo lygmenyje ir per įvairias mus supančias socialines, kultūrines bei politines struktūras.

„Pagrindinis mūsų seminaro klausimas – kaip galime galvoti ir kalbėti apie mažo intensyvumo smurtą iš kelių perspektyvų. Dirbsime su kalbos praktika, pagrįsta skaitymu, kalbėjimu ir rašymu. Lygiagrečiai užsiimsime įkūnijimu, balso praktika, kompozicija, dokumentacija, sukurtos medžiagos aptarimu.“, – dalijasi Liza Beliasnaja ir priduria: „Seminaras tinka visiems, kurie domisi tema bei performatyviomis tyrimų strategijomis.“

Seminaras nemokamas, tačiau reikalinga išankstinė registracija: https://forms.gle/wtfkZSTQ2odAYRCD9

Daugiau informacijos: www.kirtimukc.lt

Renginį organizuoja Kirtimų kultūros centras, iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.