.

Vertikalaus sodo Scaffold atidarymas su rezidentu Justin T. Tate

Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga kviečia susipažinti ir pasodinti! Šį ketvirtadienį, liepos 25 d. nuo 17 valandos naujame kultūros komplekse Vitebsko g. 21 & 23 Vilniuje vyks menininko Justin Tyler Tate mėnesio trukmės rezidencijos pristatymas.

Visą liepos mėnesį pirmasis rezidentas Justin Tyler Tate (Kanada/JAV) darbuojasi ir bando rezidencijos galimybes komplekse Vitebsko g. 21 & 23. Pastaruosius dešimt metų jis yra rezidavęs daugiau kaip 20 rezidencijų ir jo praktika remiasi per/konstravimu iš senų medžiagų, „recycle“, „upcycle”, bendruomenių įtraukimu ir panašiomis strategijomis. Šį kartą jis pasiūlė sukonstruoti pirmąjį bandomąjį vertikalių sodą-daržą, kuris bus atidarytas liepos 25 d.

Šioje miesto teritorijoje nuo renesanso laikų buvo sodai, dar vadinami „Rojaus sodais“. Iki šiol čia yra išlikę vaismedžių ir kitų sodo reliktų. Taip pat aplink nevaldomai patys kuriasi įvairūs augalai, todėl Justin Tyler Tate pasiūlo permąstyti sodo ir daržo idėją, perkeldamas tai, kas atrodo nenaudinga, į mūsų akių ir aukštesnį lygį bei pamatyti piktžolėmis laikomuose augaluose estetinę vertę bei praktinę naudą. Tikimasi, kad iš jų bus galima gaminti salotas, virti sriubas ar net gaminti vyną.

Pasak menininko, „projekte naudojamas tvaraus sodo dizaino metodas, siekiant sukurti hibridizuotą meno, architektūros ir ekologijos erdvę. Ši erdvė plėsis ir tokiu būdu kolonizuos aplinkinius sodus natūraliai plintant sėkloms, o kolonizacija bus paspartinta dėl sukurtos architektūrinės konstrukcijos. Tokiu būdu šis kūrinys pristato teigiamą kultūrinės kolonizacijos pavyzdį, kuomet plotas ant žemės yra atlaisvinamas nuo sodinimo. Kūrinyje pasirinktos žolės naudojamos dėl jų naudingųjų, estetinių, gajumo savybių, nepaisant bendro požiūrio į jas kaip į nepageidaujamas ar nepastebimas.“

Į Vilnių Justin Tyler Tate atvyko po rezidencijos Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijoje Vytauto Michelkevičiaus kvietimu. Lietuvoje jis yra jau buvęs keliose rezidencijose ir dalyvavęs parodose bei dirbtuvėse. Rezidento kūryboje susipina architektūra, skulptūra, dailidės amatas, botanika, maisto gaminimas, elektronika ir naujosios medijos. Jis taip pat yra vienas iš Error Collective įkūrėjų.

Daugiau apie menininką ir jo projektus:
https://www.facebook.com/JustinTylerTate/
https://justintylertate.weebly.com

Bendradarbiaujantys vietos menininkai: Aistė Kisarauskaitė, Aistė Viršulytė ir kiti.

Kviečiami kaimynai, menininkai, partneriai ir bendruomenė.

Pačiame sode menininko kvietimu visi sodinsime dilgėlės, kiaulpienes bei vinvyčius iš kiemo bei aplinkinių gyventojų daržų. Tokiu būdų bandysime sukurti perdirbtą ekosistemą su bendruomeniniais resursais ir padėti kaimynams atsikratyti piktžolių kartu su blogomis mintimis. Kviečiame visus iš savo sodų ir daržų atnešti iškastų augalų (kartu su šaknimis ir žemėmis) ir juos perkelti į naujai besikuriantį sodą.

Organizatorius: Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga
Rėmėjas: Lietuvos kultūros taryba