.

Tarptautinės teatro dienos 60-mečio proga - fotografijos paroda „Teatro misterijos“ galerijoje „Fantomas“

Tarptautinės teatro dienos proga kovo 25 d., penktadienį, 18 val. atviroje galerijoje „Fantomas“ (Vytauto g. 57, Vilniuje) bus atidaroma trijų iškilių Lietuvos fotografų paroda „Teatro misterijos“, skirta išskirtinai šiam scenos menui. Sakoma, „kai ginklai žvanga, mūzos tyli“, tačiau ir karo metais meninis gyvenimas tampa tiek terapija, tiek ginklu.

Teatro diena paskelbta švente XI-ajame Tarptautinio teatro instituto kongrese, patvirtinus UNESCO – nuo 1962-ųjų ji kasmet minima kovo 27-ąją. Šiemet ši diena minima jubiliejinį 60-ąjį kartą ir jos išvakarėse atidaroma paroda „Teatro misterijos“.

Lietuva gali didžiuotis savo teatro režisieriais ir jų sukurtais darbais. Tokie vardai kaip Eimuntas Nekrošius ar Oskaras Koršunovas puikiai žinomi kultūros pasaulyje. Šiuos meistrus, akimirkas iš spektaklių ir jų užkulisių, taip pat žinomus aktorius Donatą Banionį, Algimantą Masiulį, Vladą Bagdoną, Rolandą Kazlą, Editą Užaitę, Tomą Vaškevičiūtę ir kitus galima pamatyti fotografijų parodoje, kurioje eksponuojama virš 35 retų kadrų.

Parodos autoriai – trys žinomi fotografai: Ramūnas Danisevičius, Dmitrijus Matvejevas ir Romualdas Požerskis.

R. Danisevičius žinomas spaudos fotografas ir fotomenininkas, įvairių konkursų laureatas ir rengėjas, pasižymintis netikėtais ir žaismingais tikrovės rakursais. Jo kūrinių yra Lietuvos muziejuose, Nacionalinėje bibliotekos Paryžiuje, privačiose kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje.

D. Matvejevas nenuilstantis Lietuvos teatro scenos metraštininkas, jau daugiau nei du dešimtmečius fiksuojantis beveik visus jos judesius. Pasak fotografo: „Spektaklių fotografija – tai kitų žmonių kūrinio reprodukcija. Galima sakyti, kad aš fotografuoju paveikslus. Šiuo atveju man reikia kita menine – fotografijos – kalba perteikti teatro kūrinį. Mano bičiulis operos fotografas Michailas Raškovskis sakydavo, kad mūsų darbas – interpretacijos interpretacija. Arba, kaip sakau aš, šešėlio šešėlis… Juk prie konkrečios spektaklio scenos sukūrimo prisideda daug žmonių: režisierius, scenografas, kostiumų bei šviesos dailininkai, aktoriai, grimeriai. Aš fotografuoju tai, kas jau yra padaryta, kas sukurta žiūrovui, kad patrauktų akį ir jį sudomintų.“

R. Požerskis yra Lietuvos vizualinės kalbos klasikas, pradėjęs fotografuoti beveik prieš 60 metų, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno bei kitų šalių premijų laureatas. Tarptautinės meninės fotografijos federacijos (FIAP) garbės narys. Fotografas savo darbuose jungia vyresniųjų kolegų ryškiausius kūrybos bruožus. Kaip jis pats sako: „Aš iš Macijausko perėmiau formą – aštrią, užbaigtą įdomią formą, iš Kunčiaus paėmiau tipažus, iš Sutkaus psichologizmą, iš Rakausko – simbolinius dalykus.“ Ši intuityvi sintezė padėjo fotografui suformuoti savitą kūrybinį braižą, kuris tuo pat metu ir akivaizdžiai siejasi su Lietuvos fotografijos mokykla, ir yra individualus.