.
2024 01 19 — 02 07

Sviatlanos Petuškovos urbanistinės grafikos darbų parodą „Detailing“ erdvėje „CreatureCulture Space“

Sausio 19 d., penktadienį,  19 val., kūrybinė erdvė Vilniuje „CreatureCulture Space“ (Karmelitų g. 5, Vilnius) pradeda naująjį parodų sezoną ir atveria Sviatlanos Petuškovos urbanistinės grafikos darbų parodą „Detailing“.

Atidarymo metu autorė pristatys projektą, kuriame tyrinėja žmonių paliktus pėdsakus ant istorinių Vilniaus senamiesčio sienų bei nagrinėja jų kuriamą praeities ir dabarties ryšį.

Sviatlana Petuškova yra grafikė, Baltarusijoje įkūrusi pirmąją spausdinimo studiją „Baltarusių grafikos namai“, Lietuvos dailininkų sąjungos narė. 2022 m. Vilniaus energetikos ir technikos muziejuje Sviatlana įgyvendino unikalų projektą, pristatydama pirmojo spausdinimo preso (Gutenbergo preso), kuriuo 1522 m. Pranciškus Skorina atspausdino pirmąją spausdintą knygą Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, kopiją. Projektas pristatomas muziejaus nuolatinėje ekspozicijoje.

Sviatlana taip pat yra kuratorė ir aktyviai prisideda prie baltarusių ir lietuvių šiuolaikinio meno sklaidos.

Parodoje „Detailing“ autorė žvilgsnį nukreipia į Vilniaus senamiestį, ypatingą meninę erdvę, kur sienos, liudijančios šimtmečius, tampa drobe gyventojų saviraiškai. Kaip ir urvų piešiniai, grafičiai ant istorinių pastatų sienų virsta unikaliu meniniu ir kultūriniu reiškiniu, jungiančiu praeitį ir dabartį.

Savo projekte Sviatlana kelia klausimą, kaip šis ryšys paveikia istorinį miesto audinį, taip pat tiria jo vaidmenį, išsaugant ir atnaujinant kultūros paveldą. Autorės darbai kviečia susimąstyti apie naujas urvų simbolių reikšmes ir tampa meniniu archyvu, kuriame praeitis ir dabartis susilieja ir sukuria ypatingą vizualinį naratyvą.

„Šis projektas yra miesto, kuriame gyvenu, asmeninis tyrinėjimas. Tai nuostabus miestas, tačiau norint jį iš tikrųjų suprasti, reikia žiūrėti atidžiai. Šis miestas turi daug paslapčių ir tik žvelgiant į mažas detales jos mums gali atsiskleisti.Tyrinėkime ir atraskime naujus Vilniaus aspektus“, – sako parodos autorė Sviatlana Petuškova.