.

Simono Dūdos objektų paroda „Radinys“ galerijoje „Kairė-dešinė“

Vasario 4 d., 17.30 val. Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“ (Latako g. 3) atidaroma Simono Dūdos objektų paroda „Radinys“.

 Naujausiame skulptūros projekte Simonas Dūda plėtoja ankstesnes savo kūrybos temas. Tačiau šįkart, pasitelkęs įvairesnes medžiagas ir technologijas, jis praplečia tiek fizines objektų apimtis, tiek ir jų reikšmes. Autoriaus teigimu, radinys – tai kažkieno surastas, prarastas ar išmestas daiktas, arba kitais žodžiais tariant, tai – surasta istorija. Gatvėje surasti varžtai, jūros į krantą išmesti gelžgaliai, kluone – senos rogės, lipdymo vaškas – tai radiniai, atradimai arba šiukšlės. Kažkas pameta, o tu atrandi. Kartais nesupranti, nuo ko ši detalė ir kam ji priklausė. O kartais tiesiog neklausi, kodėl ir kas tai yra. Tiesiog randi ir įsidedi į kišenę – parodos atsiradimo aplinkybes aiškina Dūda.

Imdamas tokius, paties surastus daiktus ar jų detales, menininkas kuria magišką ir siurrealistinį pasaulio vaizdą. Autorius ragina atkreipti dėmesį ne tiek į praktinę daiktų vertę, kiek permąstyti su jais susijusių prisiminimų, asociacijų, istorijų svarbą. Gatavi daikčiukai arba tai, kas iš jų likę, skatina pagalvoti apie šiandien aktualias vartojimo ir ekologijos temas. Kolekcijos intriga – paradoksas tarp įstabios mažų skulptūrų instaliacijos ir grubios ready-made, found art arba trash art estetikos.

Organizatorius Vilniaus grafikos meno centras

Rėmėjai LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga

Paroda yra kultūrinio maršruto SUMENĖK dalis

Paroda veiks iki vasario 29 d.