.

Šį savaitgalį Vilniuje prasideda tarptautinės MO muziejaus parodos „Susitikimas, kurio nebuvo“ atidarymo festivalis – MOratonas

Spalio 8 dieną MO muziejus atidaro didžiąją tarptautinę parodą „Susitikimas, kurio nebuvo“ – vieną ambicingiausių savo projektų, kurį kuravo tarptautinė kuratorių komanda: Charles Esche, Anders Kreuger ir Gabrielė Radzevičiūtė. Kaip įprasta, parodą MO muziejus atidaro festivaliu – MOratonu – ir pristato įvairiapusę programą, kuri šįkart išsiplečia net į du savaitgalius – spalio 8 d. ir spalio 15 d.

Paroda „Susitikimas, kurio nebuvo“ – tai pirmasis tokio masto susitikimas tarp Lietuvos, Vakarų Europos ir JAV menininkų bei jų kūrinių, kuriuos daugelį Šaltojo karo dešimtmečių skyrė geležinė uždanga. Parodos atsiradimo impulsu tapo dviejų Europos modernaus ir šiuolaikinio meno muziejų – MO ir Van Abbės, įsikūrusio Eindhovene, Nyderlanduose, dialogas. Spalio 8 d. vyksiantys MOratono renginiai lankytojams leis geriau suprasti platesnį parodos kontekstą, o spalio 15 d. bus galimybė išsamiau pažinti parodos meninį turinį.

Spalio 8 d. – susitikimai su kuratoriais ir ekskursijos

Niekas negali geriau padėti atrasti visų parodos sluoksnių nei susitikimai su parodos kūrėjais. Kuratoriai pasidalins, kaip galima žiūrėti ir suprasti parodą bei kaip įvyksta kartu eksponuojamų Lietuvos, JAV bei Vakarų Europos menininkų kūrinių, kuriuos ilgą laiką skyrė geležinė uždanga, reikšmių praplėtimas, o gal net transformacija.

Spalio 8 d. vyksiantis pirmasis MOratono susitikimas bus skirtas pažinčiai su Nyderlanduose įsikūrusio Van Abbės muziejaus kolekcija. Parodos kuratorius, Van Abbės muziejaus direktorius Ch. Esche atskleis, kuo ypatingas yra šis meno įvykis Lietuvoje. Taip pat jis kalbės apie tai, kaip vystėsi šiuolaikiniai meno muziejai ir kaip, jo manymu, jie turėtų tai daryti dabar, XXI amžiuje.

Parodos kuratoriaus Anders Kreuger pažintis su Lietuva prasidėjo daugiau kaip prieš 30 metų. Per tą laiką jis matė, kaip keičiasi ne tik meno procesai čia ir užsienyje, bet ir požiūris į juos. Lolitos Jablonskienės moderuojamame pokalbyje A. Kreuger atskleis, kuo jį patraukė Lietuvos dailė, kokias parodas jam teko organizuoti ir kokios įžvalgos apie mūsų šalies dailės istoriją ir dabartį jam tapo reikšmingiausiomis.

Spalio 8 d. bus vienintelė galimybė dalyvauti parodos kuratorių vedamose ekskursijose po parodą.

Pokalbiai apie kosmosą, ekonomiką, muziką ir tvarumą

Spalio 8 d. parodos kontekstą praplės paskaitos ir susitikimai su kultūros bei visuomenės atstovais. Ekonomistas Žygimantas Mauricas kalbės apie modernizavimą arba progresą ir supažindins su ekonomikos situacija šiandien. Kosmoso tyrinėtojos, žurnalistės Godos Raibytės-Aleksos moderuojamame pokalbyje dr. Inga Popovaitė ir verslininkas, visuomenininkas Vladas Lašas pasidalins pasakojimais apie kosmoso varžybas ir papasakos, kas naujo kosmose šiandien. Profesorius Dainius Pūras paskaitoje aptars žmogaus teisių paradoksus skirtingose geležinės uždangos pusėse bei situaciją šiandien.

MOratono programą papildys diskusija apie progresą bei tvarumą. Mykolo Katkaus moderuojamame pokalbyje „Ignitis grupės“ tvarumo vadovas Valentas Neviera, „Vinted“ įkūrėja Milda Mitkutė ir istorikas Aurimas Švedas lankytojus sugrąžins prie žemiškų reikalų ir aptars, kokia ateitis laukia Žemės gyventojų.

Įžangą į muzikinę vakaro dalį padarys žurnalistas Ramūnys Zilnys. Jis prisimins, kaip griūnant geležinei uždangai Lietuvos popscenos muzikantai degė svajonėmis veržtis tolyn ir sudominti visą pasaulį. Paskaitoje „Lietuvos popmuzika sugriuvus uždangai: kodėl mes (ne)įdomūs kitiems?“ žurnalistas bandys (ne)labai rimtai pasvarstyti, kaip tai (ne)pavyko.

Pirmojo MOratono savaitgalio uždaryme – šokio spektaklis ir koncertas

Šeštadienio vakarą MO muziejuje netrūks mėlynos spalvos. Būtent vieno parodos menininkų Ives Klein užpatentuota mėlyna spalva buvo viena urbanistinio šokio teatro „Low Air“ spektaklio „Mėlyna Mėlyna“ inspiracijų. Todėl MOratone įvyks dar vienas susitikimas – lankytojai galės išvysti šokio spektaklio adaptaciją muziejaus erdvėje.

Spalio 8 d. programą uždarys alternatyvaus roko, hip-hop‘o, džiazo, netgi folk ir trap stilius apjungiančios grupės „Kedrostubùras“ koncertas.

Antrąjį MOratono savaitgalį – susitikimai su menininkais ir Will Gompertz paskaita

Spalio 15 d. lankytojai turės galimybę išsamiau patyrinėti meninę parodos pusę: vyks susitikimai su vienu žymiausių Lietuvos šiuolaikinio meno ir eksperimentinio kino kūrėjų Deimantu Narkevičiumi bei tarpdisciplininiu menininku Artūru Raila, MO gidai savanoriai ves nemokamas ekskursijas.

Ypač suklusti turėtų knygos „Ar tai menas?“ gerbėjai – spalio 15 d. laukia išskirtinė galimybė susitikti su šios knygos autoriumi, buvusiu BBC meno redaktoriumi bei Tate galerijos direktoriumi, o šiuo metu – Barbican Centre meno vadovu, Will Gompertz ir išgirsti jo paskaitą apie šiuolaikinį meną.

MOratono sekmadieniai – šeimoms

Sekmadieniai MO muziejuje skirti šeimoms ir jauniesiems muziejaus draugams. Todėl spalio 9 d. ir spalio 16 d. visi kviečiami žaidimo forma sužinoti, kas yra parodoje minimas popartas, kodėl jis toks spalvingas ir kaip su visu tuo susijęs Andy Warhol. Taip pat mažųjų kaip visada lauks speciali užduočių knygelė „MOmukai“, kurioje esančias užduotis pirmą kartą bus galima spręsti ir virtualiai – skaitmenine forma muziejuje.

Parodą papildančios patirtys

Parodą „Susitikimas, kurio nebuvo“ dar geriau pažinti padės parodos e. gidas, paruoštas lietuvių, anglų ir – pirmą kartą – ukrainiečių kalbomis. Specialiai parodai sukurta viktorina leis sužinoti, su kokiais menininkais lankytojui verta susitikti. Viktoriną žaisti galima MO muziejuje arba internetu.

Parodos komanda:

Parodą „Susitikimas, kurio nebuvo“ kuravo tarptautinė kuratorių komanda: Charles Esche, Anders Kreuger ir Gabrielė Radzevičiūtė. Parodą koordinavo Marius Armonas, Gabrielė Radzevičiūtė, architektūros koncepciją kūrė Justinas Dūdėnas.

Visa MOratono programa: ČIA.
Daugiau apie parodą – https://mo.lt/ivykiai/susitikimas-kurio-nebuvo/