.

Šalia Valakampių paplūdimio – meteorų ir superherojų įkvėpta lauko skulptūrų instaliacija

Kūrybinių industrijų centro Pakrantė pievoje, nuo liepos 7 dienos galima rasti Arvydo Umbraso trijų lauko skulptūrų instaliaciją „Gausa – Krentančios žvaigždės“ (ang. Abundance – Shooting stars). Įvairiaspalvių meteorų ir antgamtiškų superherojų įkvėptas instaliacijos autorius šiuo darbu kviečia permąstyti nusistovėjusius savęs suvokimo matus.

Kūniškai familiarios, spermatozoidus primenančios krentančios žvaigždės yra vizuali metafora apibendrinanti žmogaus, individo ir visuomenės potenciją. „Šis kūrinys apima temas, susijusias su artimu ryšiu tarp popkultūros mitų ir žmogaus potencijos. Mes dažnai neįvertiname ar nepastebime jų įtakos besiformuojančiuose žmonių lūkesčiuose“, – teigia Rupert rezidentas, skulptūrų autorius Arvydas Umbrasas.

Meteorų (krentančių žvaigždžių) spalva priklauso nuo meteoroido (kosminėje erdvėje skriejančio mažų matmenų kietojo kūno) cheminės sudėties ir jo sąveikos su atmosfera. Natris (Na) suteikia oranžinę spalvą, Magnis (Mg) mėlynos – žalsvos dermę, geležis (Fe) geltoną, jonizuotas kalcis (Ca+) violetinę, o atmosferos azotas (N2) bei deguonis (O) raudoną šviesą. Kuris elementas dominuoja, tokią spalvą ir matome.

Ilgų šviesos uodegų meteorai – lyg spermatozoidai skubantys apvaisinti kiaušinėlį, šiuo atveju Žemę. Įveikę jiems nepalankią gimdos aplinką – Žemės atmosferą – jie pasiekia savo tikslą, keičia formą ir virsta mūsų vaizduotės, svajonių ar mokslinių tyrimų katalizatoriais.

Skulptūros buvo kuriamos Bijutiškio k., Molėtų raj., ne per toliausiai nuo Molėtų astronomijos observatorijos ir Lietuvos etnokosmologijos muziejaus, kuriame saugomas ir už Žemę senesnis meteoritas, tapęs šio projekto įkvėpimo šaltiniu. Fizinis sąlytis su meteoritu autorių privertė susimąstyti ir tiksliau įvertinti kasdienius erdvės, laiko ir atstumų matus. Delne jaučiama kosminė metalo nuolauža, gludinta kosminės erdvės veiksnių, trumpam suardo civilizuotą pasaulėjautą.

Vasarotojai yra kviečiami patys atrasti laukinėje pievoje “nusileidusius” dangaus kūnus primenančias skulptūras Valakampių II paplūdimyje (Vaidilutės g. 79), platesnį aprašymą bus galima rasti greta veikiančiose kavinėse.

Daugiau apie kūrinį kviečiame išgirsti ketvirtadienį, liepos 23 d. 18 val. Neformalaus susitikimo metu skulptorius Arvydas Umbrasas pristatys instaliaciją „Gausa – krentančios žvaigždės“ ir kartu su astrofotografu Artūru Medvedevu kvies artimiau susipažinti su naktiniu dangumi bei dalinsis patirtimi, kaip specialios įrangos pagalba galima stebėti it užfiksuoti naktinius dangaus kūnus.

Tai pirmasis renginių ciklo ,,Meno pievos” renginys. Susitikimai su Lietuvos menininkais ir kūrėjais Pakrantėje vyks kiekvieną savaitę iki rugsėjo mėnesio pabaigos, ciklo programą rasite čia: https://www.facebook.com/events/208707357123531/

Ciklą rengia kūrybinių industrijų centras Pakrantė, bendradarbiaudamas su meno, rezidencijų ir edukacijos centru Rupert.

Iki Pakrantės kviečiame atvykti 15 autobusu, kuris išvyksta iš Tverečiaus stotelės kas valandą ir sustoja Antrojo paplūdimio stotelėje tiesiai priešais Pakrantės pastatą. Tikslus autobusų tvarkaraštis čia: https://bit.ly/autobusas_15.

Taip pat kviečiame rinktis draugišką gamtai transportą – dviratį arba naudotis CityBee – imu ir važiuoju.

Renginių ciklą „Meno pievos“ remia Lietuvos kultūros taryba.

Projekto „Gausa – Krentančios žvaigždės“ rėmėjas – verslininkas, kultūros ir meno mecenatas Steponas Kvietkauskas.

Iliustracijoje: A. Umbraso darbas, L. Skeisgielos nuotrauka