.

Romualdo Balinsko paroda „Gyvastis“ Vilniaus rotušėje

Lapkričio 29 d., trečiadienį,  17 val. Vilniaus rotušėje (Didžioji g. 31, Vilnius) įvyks Romualdo Balinsko parodos „Gyvastis“ atidarymas.

Apie tą gyvastį sunku kalbėti, bet lengva liudyti. Liudyti savo gyvastimi, judesiais, potėpiais. Ta gyvastis randasi lyg iš nieko ir iš visko. Tuščiame popieriaus lape, juodame daže, ore ir vandens srovėje. Pagundą viską uždažyti juodai nuplauna vanduo, bet lieka pėdsakas – spėjęs padžiūti potėpis, lašai nutiškę netyčia, susiliejusių dėmių balos, jūros, miškai ir kloniai – gyvastingas vaizdas, užuomazga, pažadas, viltis. Iš mirties, iš pelenų, iš sąstingio ir nebūties, iš taško išsitaško gyvai gyvuojanti gyvastis. Atrodo, kad vos krebžda, nebekvėpuoja, o vis gi per atodūsius ir įkvėpimus vėl pulsuoja, virsta sėkla, šuoliu iš praeities į ateitį. Labai gera tai žinoti, patirti ir visada prisiminti.

Apie autorių:

Tapytojas, knygų dailininkas. Gimė 1959 m. Šiauliuose. 1982 m. baigė studijas Šiaulių pedagoginiame institute (dabar – Šiaulių universitetas), įgijo dailės pedagogo kvalifikaciją.

1990 m. tapo Lietuvos dailininkų sąjungos nariu. 2012 m. ir 2016 m. skirta LR Kultūros ministerijos individuali valstybės stipendija. 2019 m. apdovanotas LDS „Auksiniu ženkliuku“ Už inovatyvius plastinės kalbos ieškojimus bei talpių ir universalių temų plėtojimą.

Parodose pradėjo dalyvauti 1984 m. Po parodinio gyvenimo pertraukos 1992–2002 m., vėl aktyviai dalyvauja parodose. Surengė keliolika personalinių parodų  Lietuvoje, Indijoje, Vokietijoje, įsijungė į svarbiausias lietuvių grupines parodas Lietuvoje, Vokietijoje, Estijoje.

Paroda veiks lapkričio 29 d. – 2024 m. sausio 6 d.

Kūrinių yra įsigijęs Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, Dailės fondas, privačios kolekcijos Lietuvoje ir užsienyje.