.

Romos Mikalauskytės šviesos projekcijų ir švytinčių instaliacijų paroda „Hyperplanas“

2023 m. birželio 1—16 dienomis buvusio siuvimo fabriko „Lelijos“, dabar Tech Zity Vilnius infrastruktūros erdvėse (Panerių g. 43), veiks jaunosios kartos tarpdisciplinio meno kūrėjos Romos Mikalauskytės paroda „Hyperplanas“. Parodos vizualinę dalį apjungs jaunosios kartos kompozitorės Liepos Vozgirdaitės kurtas audiovizualas.  

Hyperplanas — tai tarpsritinis projektas, kuris nagrinėja žmogaus suvokiamos erdvės matavimus bei aukštesnes erdvines dimensijas. Pati sąvoka veikia kaip tam tikra nuoroda į mums nepažintą matmenį, kuris yra už mūsų supratimo ribų.

Anot projekto autorės, mūsų bendra patirtis yra tokia, kad mes erdvę suvokiame trimis matavimais: ilguma, platuma bei aukščiu. Pagal bendrosios reliatyvumo teorijos terminą, trys erdvės ir vienas laiko matmuo sujungiami į bendrą vieningą sistemą — erdvėlaikį. Taip realybė tampa nebe trimate sistema, o keturių dimensijų pasauliu, arba trijų erdvinių ir vienos laiko dimensijos sąjunga. Kalbant apie aukštesnes dimensijas, jos dažnai veikia kaip tam tikros nuorodos ar asociacijos į mokslinės fantastikos literatūrą, knygas ar filmus. Sudaromas įspūdis, kad aukštesni matavimai egzistuoja, tik mums jie nėra suprantami ar vizualiai matomi. Tačiau realybė numatoma ką kitą. Pavyzdžiu imamas M teorijos (en. Mistery / Miracal, geriausia kandidatė į suvienytą pilnutinę teoriją) egzistavimo hipotezė, kuri numato dešimtį erdvės ir vieną laiko dimensiją. Tačiau manoma, kad septynios iš dešimties erdvinių krypčių yra susisukusios į mažą kamuoliuką, tad lieka tik trys kryptys, kurios mūsų atžvilgiu yra išsiplėtusios ir matomos.

Jeigu egzistuotų ketvirtoji erdvinė dimensija, ar galėtume ją lygiavertiškai suprasti kaip mums jau pažįstamus tris matavimus? Parodos autorė kviečia nagrinėti mus supančią erdvę kitu kampu, pasitelkiant praktinius medžiagos ir šviesos eksperimentų metu sukurtus kūrinius bei hipotetinius erdvinius kontekstus.

Parodos atidarymas birželio 1d. 18val.

Darbo laikas:
Darbo dienomis nuo 12 iki 18val.
Šeštadieniais nuo 12 iki 16val.

Parodos veikimo laikotarpiu, šeštadieniais nuo 14 val. bus vedamos ekskursijos su menininke.

Paroda „Hyperplanas“ yra VDA baigiamųjų darbų parodos bei renginio Kultūros naktis 2023 programos dalis. Taip pat birželio 16 d. renginio Kultūros naktis metu bus pristatyta papildoma programa: bus vedamos ekskursijos po ekspoziciją, parodos formatą paįvairins trys muzikos atlikėjai, o nuo 23 val. vienai valandai šviesos projekcijomis nušvis buvusio „Lelijos“ fabriko pastato fasadas.

Partneris Balansas
Rėmėjai: Kultūros naktis 2023, Tech Zity Vilnius, Lietuvos Dailininkų Sąjunga,  Vilniaus Dailės Akademija, VF Grafikos katedra
Dalinis rėmėjas Elektroplazma