.

Rimanto Milkinto ,,Intarpai‘‘, Rafalo Piesliako ,,Tribūnos‘‘ ir Jurgio Tarabildos personalinė paroda Šiaulių dailės galerijoje

Lapkričio 25 d., penktadienį, 17.30 val. Šiaulių dailės galerijoje (Vilniaus g. 245, Šiauliai) bus atidarytos net trijų autorių kūrybos parodos: Rimanto Milkinto ,,Intarpai‘‘, Rafalo Piesliako ,,Tribūnos‘‘ ir Jurgio Tarabildos personalinė paroda.

Jurgio Tarabildos personalinė paroda

Abstraktūs Jurgio Tarabildos paveikslai dažnai iliuzionistiški ir žiūrovo akyse atsiskleidžia netikėtai, kai pastarasis patiki tuo, ką mato. Dažnai iš pirmo žvilgsnio jis būna suklaidintas ir apsidairo erdvėje bandydamas suprasti, nuo kur krinta šešėlis, ar kur prasideda viena ar kita linija. Nors iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad menininko darbuose daug techniškos metodologijos ir tikslaus proceso, tačiau jo kūryba gimsta iš intuityvaus aplinkos pajautimo.
Menininkas paveiksluose subtiliai panaudoja šešėlio ir tekstūros galimybes, kad sukurtų fiziškai patiriamą plotmę, kuri atrodo tikra ir apčiuopiama. J. Tarabilda pagauna neapčiuopiamus momentus ir užrakina juos drobės paviršiuje.

Kūriniuose jis nesistengia reprezentuoti kažką konkretaus, juose nėra nuorodos į tam tikrus kontekstus ar temą, taip pat nesuteikia vizualinės medžiagos išorinei idėjai ar konceptualiam pojūčiui. J. Tarabildos kūriniai reprezentuoja patys save, tampa objektais sąveikaujančiais su erdve, tampa jos dalimi, taip ją papildydami ar pratęsdami.

Menininko kūriniuose sutiksime mažai spalvų, kartai jie monochromiški, tai menininkui padeda mąstyti apie tapybą kaip objektą, kaip terpę, kurioje jis leidžia mums pajusti neįprastą erdviškumo pojūtį. Kūrinio formavimuisi būtina sąveika tarp spalvos ir baltos, nepaliestos drobės. Šie balti plotai, tai struktūros, ištirpdančios ribas tarp kūrinio erdvės ir erdvės, kurioje jie eksponuojami.
Šioje parodoje pristatomi pastarųjų metų autoriaus tapybos darbai, bei mažai kur eksponuoti objektai.

Paroda veiks iki gruodžio 17 d.

Jurgis Tarabilda – Vilniaus dailės akademijos skulptūros katedros absolventas, savo kūrybą pristatantis tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. 2017 m. konkurse „Jaunojo tapytojo prizas“ Jurgio Tarabildos kūrinys buvo įvertintas publikos prizu, o 2020 m. kūrėjas žiūrovų buvo išrinktas geriausiu menininku meno mugėje „ArtVilnius’20“. 6 personalinę parodą šiemet pristatantis Jurgis dirba su įvairiais meniniais projektais, yra sulaukęs tarptautinio pripažinimo.

Jurgio Tarabildos kūrinių yra įsigijęs MO muziejus ir privatūs kolekcininkai iš Lietuvos, Latvijos, Vokietijos, Izraelio, JAV, Estijos bei Jungtinės Karalystės. Menininko kūryba buvo sėkmingai pristatyta ir šiuolaikinėse meno mugėse „viennacontemporary” Austrijoje, „Positions Berlin” Vokietijoje, „ArtVilnius“ Lietuvoje.

Rimanto Milkinto skulptūrų paroda „Intarpai“ 

Savo naujausioje parodoje „Intarpai“ Rimantas Milkintas pristatys per pastaruosius tris metus sukurtus darbus, reflektuojančius 2020–2022 m. aktualijas.

Ekspozicijos kūriniai analizuoja įvykių cikliškumo bei rutinos reikšmę kasdienybėje. Intarpais parodoje suvokiami patys kūriniai, kurie įvykių apsuptyje iškyla kaip įprasto, buvusio gyvenimo epizodai. Kiekvienam svarbus noras išlaikyti įpročius karo ir pandemijos fone atrodo nebeįmanomas ar bent per ne lyg apribotas, o jo vietą užima prisitaikymas. Iš plieninių sijų kuriamos formos ir kinetiniai junginiai primena šiuos išgyvenimus bei sudaro cikliškumo įspūdį, atskleisdami neišvengiamus istorijos pasikartojimus. Nuolatos patiriamų pakilimų ir negandų apsuptyje, abstrakti, minimali kūrinių forma Rimanto Milkinto parodoje „Intarpai“ leidžia atsiskleisti individualių bei visuotinių išgyvenimų kompleksiškumui.

Skulptoriaus Rimanto Milkinto kūryba pasižymi formų ir linijų grakštumu bei medžiagos ir idėjos santykio vientisumu. Menininko darbams būdinga atvira konstrukcija, reikšminė forma, menamo judesio efekto kūrimas erdvėje, dialogo vystymas su aplinka ir žiūrovu. Skulptorius kuria iš statybinių medžiagų: plieninių sijų, faneros, o vis dažniau galima pastebėti ir rastus, jau naudotus elementus, turinčius savo istoriją ir tapusius šiandienos artefaktais. Kūriniuose konceptualia kalba išreiškiami autoriaus pastebėjimai, šiandien aktualių temų refleksijos, nevengiant net tokių sunkių temų, kaip karas, jo paveikumas kultūrai ar žmogiškoms jausenoms.

Parodos veiks iki gruodžio 17 d.

Rimantas Milkintas (g. 1977) – 1995–1999 m. mokėsi Telšių aukštesniojoje taikomosios dailės mokykloje, 1999–2005 m. baigė bakalauro ir magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Autorius yra surengęs daugiau nei penkiasdešimt parodų, o savo darbus yra pristatęs Vokietijoje, Kinijoje, Italijoje, Belgijoje, Suomijoje ir daugelyje kitų šalių. 2005 m. jam buvo suteikta NORD/LB premija už instaliaciją „Stabilus ir lankstus“, 2006 m. – Arnaldo Pomodoro fondo III premija, 2011 m. suteiktas geriausios skulptūros/instaliacijos ArtVilnius’11 apdovanojimas, o 2020 m. įteiktas Lietuvos dailininkų sąjungos auksinis ženkliukas už aktyvų skulptūrų ir instaliacijų kūrimą viešosioms erdvėms.

Paroda organizuojama bendradarbiaujant su Vilniuje įsikūrusia galerija (AV17), kuri yra vienuolika metų aktyviai su šiuolaikiniu menu dirbanti erdvė. Tai viena iš nedaugelio Lietuvoje veikiančių galerijų, pristatanti išskirtinai šiuolaikinio objekto, skulptūros ir instaliacijos meną. Be nuolatinės parodinės veiklos, galerija įgyvendina įvairius tarptautinius ir regioninius meninius bei edukacinius projektus, vykdo mainų programas su užsienio ir Lietuvos kūrėjais, taip skatindama šiuolaikinio meno sklaidą mūsų šalyje ir Europoje.

Rafalo Piesliako plieno skulptūra „Tribūnos“ 

Skulptūra bus įkomponuota prie paradinio Šiaulių Didždvario gimnazijos įėjimo.

Rafal Piesliak yra gerai žinomas dėl savo konceptualių erdvinių instaliacijų ir skulptūrų, kuriose svarbūs žmogaus ryšiai su jį supančia aplinka ir naujų patirčių formavimas. Kiekvienas atsistojęs už tribūnos įgauna preferenciją prieš kitus jo besiklausančius asmenis. Rafal Piesliak šiuo kūriniu performatyviai įtraukia žiūrovą į savo kūrybinį eksperimentą taip praplėsdamas kūrinio galimybes.

Rafal Piesliak (g. 1983) – menininkas, 2008 m. baigęs skulptūros bakalauro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 2009 m. aktyviai dalyvauja parodinėje veikloje Lietuvoje ir užsienyje, pristato skulptūrinius objektus viešosiose erdvėse, kuria scenografijas spektakliams. 2010 m. autorius gavo Lenkijos valstybinį apdovanojimą už nuopelnus kultūrai, o 2020 m. už instaliaciją „Sodas“ jam suteiktas geriausios ArtVilnius’20 skulptūros/instaliacijos apdovanojimas.

Parodos partnerė (AV17) galerija, įsikūrusi Totorių g. Vilniuje, yra vienuolika metų aktyviai su šiuolaikiniu menu dirbanti erdvė. Tai viena iš nedaugelio Lietuvoje veikiančių galerijų, pristatanti išskirtinai skulptūros ir instaliacijos meną. Be nuolatinės parodinės veiklos, galerija įgyvendina įvairius tarptautinius ir regioninius meninius bei edukacinius projektus, vykdo mainų programas su užsienio ir Lietuvos kūrėjais, taip skatindama šiuolaikinio meno sklaidą mūsų šalyje ir Europoje.

Parodos ir instaliacijos  yra šiuolaikinio meno ir mados festivalio „Virus’27“ programos dalis.

Festivalį finansuoja – Šiaulių miesto savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba

Organizatorė – Šiaulių dailės galerija

Pagrindinis informacinis partneris – Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija

Partneriai ir rėmėjai: naujienų portalas „Etaplius“, AB „Šiaulių bankas”, UAB „Laurema”, UAB „Gorila reklama”, MO muziejus, „The Rooster gallery“, „Meno niša“ galerija, Valstybinis Šiaulių dramos teatras, Šiaulių lengvosios atletikos ir sveikatingumo centras