.

Redos ir Arūno Uogintų paroda „ARCHEOLOGAI 25“ galerijoje „Meno parkas“

Lapkričio 13 d. (trečiadienį) 18 val, galerijos „Meno parkas“ (Rotušės a. 27, Kaunas) antrojo aukšto ekspozicinėje erdvėje, vyks Redos ir Arūno Uogintų parodos ARCHEOLOGAI 25 atidarymas. Atidarymo metu vyks performansas: dalyviai Reda ir Arūnas Uogintai, Eugenijus Raugas (Dusetos) gros armonika.

Nuo 1993 metų Reda ir Arūnas Uogintai, pasivadinę ARCHEOLOGAIS, rengia performansus, dalyvauja šiuolaikinio meno festivaliuose Lietuvoje, Latvijoje, JK; dalyvauja parodose Italijoje, Kinijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir kitur; kuria skulptūros, grafikos, tapybos kūrinius, instaliacijas.

Pasak internetinio portalo http://letmefix.lt/Archeologai, XX a. 9-jo deš. pabaigoje ‒ 10-jo pradžioje Šiauliai buvo vienas pagrindinių naujojo meno arba avangardizmo židinių Lietuvoje. Čia būrėsi jaunų menininkų ir ypač stipri muzikantų bendruomenė, užsimezgė alternatyvios kultūros, video meno, performanso daigai. „Archeologai“ atsirado šioje verdančioje, kunkuliuojančioje avangardinėje 10-jo deš. pradžios terpėje. Jų kūrybai būdingas butaforiškumas, netgi teatrališkumas, dažnai imituojant šou, komercinės kultūros reginio formatą. Grupės „teatrališkumas“ visada maskavo subtilų žaidimą „komerciniais“ įvaizdžiais, taip pat „provincijos“ kategorija, grožio ir „teatro“ supratimu.

Jau 25 metai, kaip Reda ir Arūnas Uogintai garsina Šiaulius šiuolaikinio meno kontekste. Jubiliejinėje parodoje menininkai eksponuoja naujus kūrinius ir kviečia į galeriją susitikimui, diskusijoms, vizualaus meno pažinimui ir interpretacijoms.

Jau seniai Šiauliuose bankrutavo, kažkada gana ryškiai  Lietuvoje veikęs naktinis klubas „Max‘as“, užėmęs apie trečdalį kultūros cenro patalpų. Vykstant centro rekonstrukcijai radom daug dėžių su baro ataskaitos čekių ritinėliais. Pasirodo – kažkurią istorijos dalį gali atspindėti ir balių čekiai su gėrimų, rūkalų ir užkandžių apmokėjimo sąskaitomis, dar įdomiau kai po 20 metų randi savo užsakymo piniginę išraišką…

Senatvė artėja neišvengiamai, kartu ir pablūdimas su praeinančio gyvenimo tėkme. Ar performansas, spektaklis atspindi šią būseną ir ar tam aprašyti reikalingos sudėtingų žodžių kombinacijos koncepcijai paaiškinti?

 Paroda galerijoje veiks iki gruodžio 7 d.

Galerijos darbo laikas: II-V 11-18:30, VI 11-16 val.