.

Pasivažinėjimai su taksi: dokumentinio spektaklio repeticija „Pirma stotelė: Mažasis Paryžius“ Kaune

Kauno centre įsikūrusi legendinė paslaptis, ne tik miesto bohemos, bet ir įvairių kauniečių pamėgta susitikimų vieta ar nauja erdvė „patirti“ teatrą?

Sausio 22 d. 15-18 val. ir sausio 23 d. 17-20 val. vyksiančiame dokumentinio spektaklio „Taksi” pristatyme / repeticijoje „Pirma stotelė: Mažasis Paryžius“ kitokie teatro aktoriai – taksi vairuotojai – į legendinę Kauno kavinę bei miesto gatves pakvies žiūrovus ne tik pasiklausyti ištraukų iš savo gyvenimų, bet ir įsitraukti į netikėtą, intymų pokalbį.

Kavinėje „Mažasis Paryžius“ vyksiantis susitikimas kartu su taksi vairuotojais pakvies pasileisti į „pasivažinėjimus“: kartu su vairuotoju-aktoriumi, dalyviai bus kviečiami į iki 20 min. trunkančią kelionę automobiliu Kauno gatvėmis, kurios metu vairuotojas dalyviams pasakos fragmentus apie savo patirtis, taksi gyvenimą, vėliau į pokalbį įtraukiant ir pašnekovus. Po susitikimo dalyviai susitiks su spektaklio kūrėjais, turės galimybę aptarti procesą, pasidalinti įspūdžiais.

Renginio-spektaklio repeticijos metu bus išbandoma svarbi unikalaus artumo tema, pasireiškianti išskirtinai neįprastoje, taksi automobilio kabinos erdvėje: „Mūsų darbo pradžia – tam tikro intymumo automobilyje vyravimas tarp keleivio ir vairuotojo. <…> Kartu esantiems, visiškai nepažįstamiems žmonėms tai gali pasirodyti kaip labai unikali, neįprasta patirtis; ypač mieste judančiame automobilyje.“ – sako dramaturgas Rimantas Ribačiauskas, vienas iš dokumentinio spektaklio „Taksi“ bei renginio „Pirma stotelė: Mažasis Paryžius“ autorių.

Susitikimas su renginio dalyviais turėtų tapti gera praktika tolesnėms spektaklio vystymo veikloms: „Tai pasiruošimo procesas. Norime išbandyti, kaip skirtingos prieigos, skirtingi interaktyvumo, intymumo lygmenys pasireiškia taksi automobiliuose, kaip į mūsų idėjas reaguoja žiūrovas, ar jis jaučiasi patogiai.“ – pasakoja spektaklio autorė, režisierė Kristina Werner – „Mes ieškome būdų, kaip skirtingai suartėti – arba nutolti – nuo nepažįstamo asmens.“

Renginio lokacija tapusi meno kavinė „Mažasis Paryžius“ – unikali, savo 90-ųjų įvaizdžiu renginio koncepciją persmelkianti ir net paslaptinga būsimo susitikimo vieta. „Tai tarsi paslėpta Kauno erdvė, kurią renginio dalyviai – ir patys Kauno gyventojai – tikriausiai, ne taip gerai pažįsta.“ – sako K. Werner. Spektaklio prodiuserė Aistė Ulubey teigia, jog „Mažasis Paryžius yra ideali erdvė „įvietintam“ performansui, nes iš savęs pasakoja daug Kauno istorijų – nuo pat įkūrimo čia dirbantis Benas ir baro lankytojai dalijasi epizodais iš „laukinių 90-ųjų“, o kavinės interjeras leidžia panirti į autentišką ir turinio pilną vyksmą.“

Dokumentinis spektaklis „Taksi“, į Kauno gatves išriedės šių metų gegužės mėnesį, pakvies pasigilinti į laisvos valios, pasirinkimo, tikėjimo ir likimo temas. Neįprastose vietose – taksi automobiliuose – vyksiantys spektakliai keleivį ir vienintelį spektaklio aktorių-taksi vairuotoją apgaubs netikėta ir intymia atmosfera, kurioje atsiskleis ne tik taksi gyvenimo, kultūros, taksistų realybė, bet ir su ja glaudžiai susijusio Kauno miesto vaizdas.

Renginys „Pirma stotelė: Mažasis Paryžius“ ir dokumentinis spektaklis „Taksi“ yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis.

Į susitikimus su taksi vairuotojais šio savaitgalio renginyje galima užsiregistruoti Menų agentūros „Artscape“ Facebook puslapyje (https://www.facebook.com/events/455400369555870). Daugiau informacijos apie dokumentinį spektaklį „Taksi“: www.artscape.lt